Ziua Internațională a Copilului: Cum a devenit sărbătoare legală în România

Ziua Internațională a Copilului, adoptată de zeci de state ca sărbătoarea copiilor și copilăriei, a fost stabilită de ONU și ca Zi Internațională a Părinților. În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală.

Ziua Internațională a Copilului a fost propusă în 1925 la prima conferință de la Geneva dedicată bunăstării copiilor. Mai multe guverne au introdus-o în calendarul zilelor marcate în mod oficial, la data de 1 iunie.

Ziua Copilului se sărbătorește în aproximativ 50 de state în data de 1 iunie, iar alte peste 100 de ţări o celebrează la date diferite.

Scopul este recunoașterea dreptului copilului la afecțiune, acces la educație și servicii de sănătate indiferent de rasă, culoare, sex, religie, origine etnică, națională sau socială.

Adunarea Generală ONU a stabilit în 2012 ca 1 Iunie să fie și Ziua Internațională a Părinților, pentru a atrage atenția comunității internaționale cu privire la rolul important al familiei în creșterea și bunăstarea copiilor.

În România, Parlamentul Copiilor a decis în 2016 să promoveze o inițiativă legislativă de stabilire a zilei de 1 Iunie ca sărbătoare legală. Campania a fost susținută de Itsy Bitsy FM, radioul copiilor.

Proiectul a fost aprobat de Parlamentul României la finele anului 2016. Din 2017, ziua de 1 Iunie este și sărbătoare națională oficială, în care nu se lucrează.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie în Patriarhia Română să fie dedicată mamelor, taților și copiilor crescuți și educați de ei în lumina credinței în Dumnezeu.

„Într-o lume marcată profund de individualism şi secularizare, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate astăzi să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea şi demnitatea copiilor, deoarece aceştia sunt dar al lui Dumnezeu pentru familie şi umanitate”, a transmis Patriarhul Daniel în mesajul pentru Duminica Părinților și Copiilor din 2020.

Sursa foto: TilyNiculae.eu

Comentarii Facebook


Știri recente