Ziua Internațională a Copilului

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită pe 1 iunie în zeci de state. În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală în România.

„Ziua Copilului” este sărbătorită la 1 iunie atât în România, cât și în alte aproximativ 50 de țări. De asemenea, alte o sută de țări au sărbători similare, la date diferite.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.

Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Adunarea Generală ONU a stabilit în 2012 ca 1 Iunie să fie și Ziua Internațională a Părinților, pentru a atrage atenția comunității internaționale cu privire la rolul important al familiei în creșterea și bunăstarea copiilor.

În România, Parlamentul Copiilor a decis în 2016 să promoveze o inițiativă legislativă de stabilire a zilei de 1 Iunie ca sărbătoare legală. Campania a fost susținută de Itsy Bitsy FM, radioul copiilor.

Proiectul a fost aprobat de Parlamentul României la finele anului 2016. Din 2017, ziua de 1 Iunie este și sărbătoare națională oficială, în care nu se lucrează.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată în Patriarhia Română tuturor mamelor, taților și copiilor acestora care sunt crescuți și  educați în lumina credinței în Dumnezeu.

Citește și: Copiii în 9 cuvinte ale Părintelui Patriarh Daniel

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente