Ziua Iei instituită oficial la un deceniu de la prima celebrare a ei de comunitatea La Blouse Roumaine

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marți Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei. Intrarea în vigoare a zilei oficiale are loc cu puțin înainte de cea de a zecea ediție a Zilei Universale a Iei celebrată de comunitatea La Blouse Roumaine, care a inspirat proiectul de lege.

Comunitatea La Blouse Roumaine a marcat prima dată Ziua Universală a Iei în 24 iunie 2013. Numele comunității reprezintă traducerea în franceză a cuvântului „ie”, care a dobândit notorietate datorită picturii lui Henri Matisse cu același titlu (foto sus).

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional în ședința din 31 mai.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari din tot spectrul politic, cu girul Comisiei permanente comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Pictura de Henri Matisse care a făcut celebră ia în lume se găsește în prezent la Centrul Pompidou de Artă Contemporană din Paris. Foto: Facebook / La Blouse Roumaine

„Ziua de 24 iunie, zi sfântă pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în popor și ca Drăgaica sau Sânzienele, a fost declarată neoficial în România și în comunitățile românești din întreaga lume ca Ziua Universală a Iei «cămășii cu altiță»”, menționau inițiatorii în expunerea de motive la proiectul de lege.

„A fost inițiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine și de atunci se sărbătorește pe tot mapamondul în comunitățile de români și nu numai. Pentru poporul român ia, împreună cu celelalte piese ale costumului popular, reprezintă un adevărat brand de țară și de suflet, recunoscut în întreaga lume pentru frumusețea și unicitatea ei inegalabilă.”

Regina Maria a făcut cunoscută ia în toată lumea. În imagine, poartă o ie bogat împodobită, inclusiv cu semnul crucii. Sursa foto: Wattpad.com

Conform noii legi, cu prilejul Zilei Iei pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice care vizează promovarea și protejarea iei. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării acestor evenimentelor.

Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum și reprezentanțele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a iei.

Inițiativa legislativă a fost făcută anul trecut, în contextul unui dosar comun de candidatură intitulat „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” și depus de România și Republica Moldova pentru înscrierea iei pe Lista UNESCO a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Tânără din Oltenia îmbrăcată în ie la Mănăstirea Oașa. Foto: Facebook / La Blouse Roumaine

Dosarul de candidatură pentru patrimoniul imaterial UNESCO ilustrează complexitatea fenomenului cămășii cu altiță, precizând denumirile locale / regionale ale iei și arealul de manifestare, croiul și tipologia acestui element vestimentar tradițional istoricul răspândirii ei pe teritoriul României în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Dosarul va fi evaluat la a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care are loc în noiembrie – decembrie 2022.

Foto credit: Facebook / La Blouse Roumaine

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente