Ziua Europei sărbătorită la Timișoara

În fiecare an, la data de 9 mai, se serbează, în toate statele Uniunii Europene, Ziua Europei. În Parcul Central din Timișoara, la Monumentul „Ostașului român, această zi a debutat prin intonarea imnului Europei și al României, după care a urmat o ceremonie religioasă, oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Biserica nu poate să lipsească de la un astfel de moment, întrucât de fiecare dată, marile realizări ale poporului român și momentele importante din istoria poporului român au avut la bază personalități marcante din Bisericii, care au reușit să pună la punct astfel de evenimente remarcabile. În fiecare duminică și sărbătoare, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe eroii neamului românesc, pe martirii căzuți în Revoluție, dar și pe toți care au murit în lagăre și în închisori, ținând seama că suntem cei care îi pomenim pe acești eroi ai neamului pestea veacuri, întrucât s-au sacrificat pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român”, a menționat părintele consilier.

După ceremonia religioasă a urmat depunerea coroanelor de flori din partea autorităților publice locale, a instituțiilor din sistemul de Apărare, Siguranță Națiomală și Ordine Publică, a Mitropoliei Banatului și a Asociației Veteranilor de Război, afirmă Răzvan Fibișan, de la Biroul de Presă al Eparhiei.La acest eveniment au participat sute de timișoreni, veterani de război, militari din Brigada 18 Infanterie Banat, prezenți în teatrul de operațiune din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, reprezentanți ai Asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, reprezentanți ai societății civile timișorene și foarte mulți copii, elevi și studenți din municipiu.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Timișoara.

***

Ziua Europei, marcată în fiecare an la date de 9 mai, mai este cunoscută și ca „Ziua Schuman” pentru că în această zi se comemorează istorica declarație a ministrului francez de externe, Robert Schuman, declarație ce a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite. Data de 9 mai are alte două semnificații pentru poporul pomân: proclamarea Independeței de Stat a României (9 mai 1877) și victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial (9 mai 1945).

Comentarii Facebook


Știri recente