Ziua Eroilor și hramul Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alcătuit din părinții consilieri de la Centrul Eparhial, slujitorii Catedralei, preoți și diaconi din municipiul Târgoviște, a săvârșit, joi, 13 iunie 2013, Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, cu ocazia hramului acestui lăcaș de cult, informează Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

La slujbă au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, numeroși credincioși, tineri din cadrul comitetelor parohiale de tineret din municipiul Târgoviște, studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” și elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a desfășurat tradiționala procesiune religioasă, de la Catedrală către Piața Tricolorului, condusă de către Înaltpreasfinția Sa, la care au participat, pe lângă cei mai sus-menționați, președintele Consiliului Județean, prefectul județului, primarul municipiului, ofițeri din cadrul Garnizoanei Târgoviște și veterani de război. În Piața Tricolorului, s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, care și-au jertfit viața pentru apărarea credinței noastre strămoșești și a neamului nostru românesc.

În alocuțiunea Sa, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a evidențiat sensul sărbătorii Înălțării Domnului pentru viața noastră duhovnicească și pentru activitatea misionară a Bisericii, care se referă la faptul că, deși Mântuitorul Hristos Și-a încheiat opera Sa pământească, continuă să fie prezent, în Biserică și lume, prin Duhul Sfânt. Înălțându-Se cu trupul la cer, Domnul Cel Înviat duce umanitatea Sa în intimitatea Sfintei Treimi, în strălucirea slavei lui Dumnezeu, oferind, astfel, efluvii nesfârșite de har care se revarsă asupra omului, atunci când acesta se deschide iubirii și milostivirii divine.

Din vechime, Biserica noastră a asociat Înălțarea Domnului cu pomenirea tuturor eroilor neamului nostru și a jertfei lor mântuitoare și ziditoare de neam și de țară, căci ei au pus mai presus de orice credința și țara lor, oferindu-se ca jertfe lui Dumnezeu, pentru mai binele urmașilor lor și pentru dăinuirea idealurilor și valorilor în care ei au crezut și în care ar trebui să creadă toți cei de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente