Ziua Eroilor la Lupșa de Jos

Biserica Ortodoxă sărbătorește Joi, 13 iunie, Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. În orașele și satele mehedințene vor avea loc slujbe de pomenire pentru cei căzuți la datorie din toate locurile și din toate timpurile.

O manifestare deosebită are loc la Lupșa de Jos, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii satului.

Pentru că această sărbătoare este și zi de praznic pentru sătenii comunei, Asociația „Fiii Lupșei”, împreună cu Primăria Comunei Broșteni și cu Parohia Lupșa organizează evenimentul „La nedee la Lupșa”, ediția a II-a, în cadrul căruia își vor da concursul să încânte audiența artiști consacrați. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de un taraf din Ansamblul Doina Gorjului, condus de maestrul emerit Marcel Parnica.

După cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei, inițiativa acestor manifestări cultural-religioase aparține unui fiu al satului, membru al corului Kinonia și șef de cabinet al Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Viorel Mihai Corcodel, licențiat al facultăților de Teologie din Craiova și al Academiei de Muzică din București, în cadrul căreia a absolvit studiile de master la secția Culturi Muzicale Religioase, în prezent doctorand pe aceeași specializare.

Comentarii Facebook


Știri recente