Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român”. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

În săptămâna premergătoare acestui moment, profesorii de religie din şcolile şi liceele Eparhiei au susţinut o oră de curs cu tema Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, în care au fost prezentate elevilor atât dimensiunea spirituală, cât şi semnificaţia naţională a cinstirii eroilor patriei.

În ziua praznicului Înălțării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prelungirea căreia, a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media.

Alaiul s-a format la biserica Înălţarea Domnului din municipiu, unde mulţimea credicioşilor, slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi elevi l-au întâmpinat pe Chiriarhul locului. După rugăciunea de mulţumire şi cuvântul de învăţătură rostite de către ierarhul Dunării de Jos, alaiul a pornit către Cimitirul Eternitatea, la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Tinerii elevii participanţi au depus coroane şi flori pe Altarul Eroilor Neamului şi au intonat atât Imnul de Stat al României, cât şi Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată Eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat şi Chiriarhul Dunării de Jos care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din cele două oraşe, slujba de pomenire şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc.

Comentarii Facebook


Știri recente