Ziua Drepturilor Omului: Dreptul la viață, primul drept al omului

Ziua Internațională a Drepturilor Omului a fost instituită în 10 Decembrie pentru a marca data adoptării de către Organizația Națiunilor Unite, în 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului. Primul drept menționat în document este dreptul la viață.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului este: „Toți oameni, toți egali”. Egalitatea este centrală la ediția din acest an, deoarece Articolul 1 al documentului menționează că „Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”.

Totuși, această afirmare a zestrei de drepturi egale cu care se nasc toți oamenii omite o categorie importantă de oameni – și încă una foarte numeroasă, care reprezintă viitorul umanității: copii nenăscuți.

Primul drept al omului menționat în Articolul 3 al Declarației Universale a Drepturilor Omului este dreptul la viață, care adesea nu este respectat atunci când mamele sunt presate să renunțe la copiii lor nenăscuți.

Un studiu american confirmă că aproape trei sferturi din femeile care fac avort la cerere au fost presate să facă acest pas, pe care l-au făcut foarte greu și împotriva propriei conștiințe – este definiția crizei de sarcină prin care trece femeia și care adesea se finalizează prin avort.

Aproape 43 de milioane de copii nenăscuți și-au pierdut viața prin avort anul trecut. Statisticile arată că avortul a ucis mai mult decât cancerul, malaria, SIDA, fumatul, alcoolul, pandemia de Covid-19 și accidentele de mașină la un loc.

La ora actuală, principala problemă nu o reprezintă faptul că avortul este legal, ci că nu există în societate o deschidere către protejarea dreptului la viață al copiilor nenăscuți. Aceasta înseamnă mai multă deschidere spre protejarea, sprijinirea și respectarea dorinței femeii de a deveni mamă.

Ne pregătim de sărbătoarea Nașterii Domnului și mai ales în aceste momente trebuie să realizăm este nevoie de o atitudine mai creștină față de viața copiilor nenăscuți: fiecare este dar al lui Dumnezeu, la fel ca Pruncul care ni S-a dăruit și a Cărui venire în lume o serbăm de Crăciun. Iar aceasta vine prin împletirea sprijinului concret cu educația creștină.

Soluția este educația familiilor și a tinerilor – femei și bărbați – precum și oferirea de sprijin femeilor aflate în criză de sarcina din cauza presiunilor la care sunt supuse. Iar aceste presiuni vin mai ales de la partener și familie.

De altfel, principala promotoare a Declarației Universale a Drepturilor Omului la momentul adoptării acesteia, Eleanor Roosevelt, scria:

„Până la urmă, unde încep drepturile universale ale omului? În locurile mici, de lângă casă – atât de mici, încât nici nu se văd pe harta lumii. (…) Până când aceste drepturi nu vor fi importante acolo, ele nu vor fi importante niciunde. Fără acțiunea coordonată a oamenilor pentru a apăra aceste drepturi lângă casa lor, vom aștepta în van ca ele să avanseze în lumea largă.”

Așadar, o privire atentă, o atitudine îngăduitoare și o mână întinsă față de cel de lângă noi pot schimba lumea în bine. Iar cel de lângă noi așteaptă adesea ocrotirea noastră încă dinainte de a se naște.

Centre de sprijin în criza de sarcină

Alba Iulia

Biroul „Pentru Viață” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
Tel: 0757252656

București

Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”
Str. Virgiliu, nr. 81, et. 7
Tel: 0800.070.013
[email protected]
www.centrulalexandra.ro

Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”
Bd. Basarabia nr. 28 A, et. 3, Sector 2
Tel: 0800.070.013
[email protected]
www.centrulsfantaelena.ro

Chișinău

Misiunea Socială Diaconia
Departament social al Mitropoliei Basarabiei
Str. Criuleni 22 (Cart. Poșta Veche)
Tel: (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34
E-mail: [email protected]

Iași

Centrul de Informare și Prevenție – Pro vita Iași – MMB
Departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor
Tel: 0753.427.368
[email protected]
www.provitaiasi.ro
Facebook: ProVitaIasi

Râmnicu Vâlcea

Centrul de Consiliere și Informare „Doamna Maria Brâncoveanu”
Paraclisul Arhiepiscopal Bunavestire
Scuarul Mircea cel Bătrân nr. 1, Râmnicu Vâlcea
Tel.: 0734207681

O listă mai cuprinzătoare a orașelor se găsește pe site-ul Marșului pentru viață.

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente