Ziua drapelului naţional

Din anul 1998, românii sărbătoresc în fiecare an, în data de 26 iunie, Ziua Drapelului.

Cu acest prilej, an de an, în numeroase orașe din țară au loc ceremonii speciale, religios-militare, în cadrul cărora sunt oficiate și slujbe de binecuvântare a drapelului național, care este apoi arborat în mod solemn.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată în fiecare an de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, consacrate istoriei patriei.

Drapelul Național – albastru, galben, roșu (de la lance) – a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el și sfințit a doua zi în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului numit de atunci înainte Câmpia Libertății

Drapelul nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848 când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…