Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Caransebeș

Pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș a organizat diferite manifestări cultural-artistice pentru a sărbătorii Ziua Culturii Naționale și a omagia pe poetul național Mihai Eminescu, după cum aflăm de la diac. Pavel Canea. În Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost o zi închinată culturii sub diferitele ei forme, plastică, teatru, poezie și diferite concursuri cu teme culturale. Ziua s-a încheiat cu seara lirică ce s-a desfășurat la Galeria de artă „Corneliu Baba”, manifestare culturală intitulată „Dor de Eminescu…”. Elevii de la Colegiul Național „C.D. Loga” și a Școlii de muzică din Caransebeș au adus în fața auditoriului un moment poetic. De asemenea și muzica a încântat pe cei prezenți, care au putut asculta fragmente din piesele muzicale ale compozitorilor Pachelbel, G. F. Handel, C. P. Basacopol, Kuhlau, Bethoven și Bella Bartok.

„Ne-am adunat astăzi, în această zi a culturii, să-i ascultăm pe minunații copii, care au ridicat o cruce de foc prin recitări incendiare din poeziile damnaților, a celor care pentru credința în Dumnezeu, pentru credința în frumos și poezie, dar și pentru istoria neamului, au scris în închisori despre sângele temniței, care le-a trecut prin vene și care nu i-a oprit să cuvânte și să binecuvânte. Toți trei poeți, cu o viață necăjită, au venit cu testamentul generației lor astăzi în fața tinerei generații, relevându-se cu o poezie de o încărcătură a expresiei deosebite”, a subliniat Ioan Cojocariu, directorulCasei de Cultură„George Suru” dinCaransebeș.

Evenimentul cultural a fost organizat de instituțiile de învățământ și cultură din municipiul de pe Sebeș și Timiș. Astfel, Casa de Cultură pentru a omagia așa cum se cuvine Ziua Națională a Culturii, a legat un parteneriat cu Biblioteca Municipală „Mihail Halici”, Colegiul Național „C. D. Loga” și Școala de Muzică din Caransebeș.

„Cultura reprezintă totalitatea valorilor morale și spirituale ale omenirii, de aceea cultura poate îmbina foarte bine poezia cu muzica, cu teatru, filosofia și cu orice altă formă de manifestare care exprimă aceste valori autentice. Iată că tinerii au hotărât astăzi să îmbine muzica cu poezia, ceea ce a dus la o seară deosebită, descoperindu-ne așa cum au spus, testamentul unei generații”, a arătat Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” din Caransebeș.

Prin manifestările desfășurate de Ziua Națională a Culturii, Casa de Cultură din Caransebeș asigură publicul caransebeșan că va ține mereu aprinsă flacăra culturii în Caransebeș, ca să-și poată duce mai departe numele de „Capitală spirituală” a Banatului Montan.

Comentarii Facebook


Știri recente