Ziua Culturii Naționale în Protoieria Topoloveni

Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ”Junimii”, spunea despre marele poet Mihai Eminescu: ”Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.

În ziua dinaintea serbării a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, 14 ianuarie 2014, la Casa de Cultură din orașul Topoloveni, cu binecuvântarea și prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, al Argeşului şi Muscelului a avut loc o manifestare culturală, moderată de P.C. Preot Stan Stelian, reprezentantul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din Protoieria Topoloveni.

Jurnalistul Jean Dumitrașcu, directorul Filarmonicii din Pitești, a conferențiat despre opera și viața omului deplin al culturii românești, după cum spunea Constantin Noica, evidențiind că poetul național a fost printre primii români care au ridicat problema unei Catedrale a Mântuirii Neamului, drept simbol al românilor și al Ortodoxiei Neamului Românesc!

În fața auditoriului s-a aflat și domnul Benedict Popescu, care a interpretat melodii celebre, purtătoare de versuri eminesciene, la un instrument care utilizează frecvențe radio, inventat de dânsul, pe nume teramin, potrivit eparhiaargesului.ro.

În finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, a vorbit despre personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu. Totodată, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru solidaritate ortodoxă și românească, la ceas aniversar!

Activitatea s-a desfășurat cu directa implicare a Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a aprobat sărbătorirea Zilei Culturii Naționale.

Comentarii Facebook


Știri recente