Ziua Culturii Naţionale celebrată la Ateneul Român

Ziua Culturii Române a fost marcată joi, 15 ianuarie, la Ateneul Român, printr-un concert extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, şi al Corului „Preludiu“, sub bagheta dirijorului Voicu Enăchescu. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii, în prezenţa ministrului culturii, Ioan Vulpescu, şi a numeroase personalităţi ale vieţii culturale, academice, diplomatice, politice şi bisericeşti, informează “Ziarul Lumina”.

Ziua Culturii Naţionale a fost pusă sub egida geniului creator al poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere s-au împlinit pe 15 ianuarie 165 de ani. „Cultura nu înseamnă exclusivism, ci pluralitate, nu înseamnă numai performanţă în sine, cât mai ales cultul performanţei. Eminescu le-a avut din plin pe amândouă. (…) Cultura este un fenomen de continuitate. Vorbim de ani de zile despre caracterul strategic al culturii române, dar nu avem încă o strategie şi, dacă nu o construim acum, nici nu o să avem o strategie culturală naţională care să treacă dincolo de graniţele politicului. (…) Aş vrea să punem această strategie sub semnul afirmării noastre ca naţiune şi ca indivizi“, a subliniat ministrul Ioan Vulpescu. În continuare, ministrul culturii a arătat că a venit timpul ca oamenii de cultură să ocupe locul meritat în societate (de prim-plan) şi a remarcat că nu există o scuză atunci când se vorbeşte despre lipsa de bani din acest domeniu. „Mă refer printre altele la presa culturală. Ce-ar fi fost România culturală fără marile sale reviste. Ei bine, soarta lor este acum lăsată exclusiv la voia pieţei, cu rezultatele cunoscute, iar asta ne îngrijorează în cel mai înalt grad. Am perceput, de-a lungul timpului, o adevărată jenă în a vorbi de cultura naţională, ceea ce e de-a dreptul absurd. Cultura este în Uniunea Europeană un domeniu de strictă suveranitate naţională, în care coordonarea între statele membre se face prin adiţiune, nu prin reducerea la un numitor comun. Fiecare vine în casa comună europeană cu ceea ce are el şi ceea ce este el, căci în spatele fiecărei culturi naţionale se află aceleaşi valori europene“, a declarat ministrul Ioan Vulpescu, care a anunţat că doreşte să pună la punct şi o nouă politică de gestionare a patrimoniului cultural naţional.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. „Acesta este cel de-al treilea an de când ziua aniversării naşterii poetului naţional Mihai Eminescu a devenit şi Ziua Naţională a Culturii Române. Este o zi importantă şi pentru Biserica Ortodoxă Română, deoarece, aşa cum se ştie, Eminescu a fost un fidel fiu al Bisericii, legat şi prin rădăcinile şi cultura moştenită de acasă, în familia sa, mai ales pe linia maternă, fiind mai multe persoane care au îmbrăţişat viaţa monahală şi care au jucat un rol important în formarea spirituală a poetului. De asemenea, Mihai Eminescu a fost un creştin profund, un creştin reflexiv, în urma culturii uriaşe pe care a acumulat-o şi care i-a consolidat convingerile creştine, reflectate adeseori în geniala sa operă. Iar prin opiniile sale, exprimate în contextul dezbaterilor politice şi confesionale din 1881, Mihai Eminescu este unul dintre iniţiatorii şi ctitorii ideii edificării Catedralei Mântuirii Neamului. Din perspectiva Zilei Naţionale a Culturii, sărbătoarea de astăzi este una importantă şi pentru Biserică, pentru că, aşa cum este unanim recunoscut de către toţi specialiştii din domeniul culturii şi de oamenii de bună credinţă, secole de-a rândul cultura în ţara noastră, sub toate aspectele ei, a fost cultivată, susţinută şi îmbogăţită cu eforturi continue şi susţinute de Biserică, de ierarhi, călugări, preoţi etc.“, ne-a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente