Ziua Culturii Naționale / 174 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 ianuarie 2024 s-au împlinit 174 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Ziua sa de naștere a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale în anul 2010. 

Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile în cadrul Bisericii, în parteneriat cu alte instituții, și nu numai, în eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, în bisericile din întreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Şi alte ţări europene au fixat ca zi a culturii naţionale date în care omagiază personalități reprezentative.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data trecerii în veşnicie a lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Și în Republica Moldova ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu este Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902, notează Agerpres.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Poetul național Mihai Eminescu considera că Biserica Ortodoxă Română este „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”. Tot el a semnalat, în Ziarul Timpul, faptul că „în marea capitală a României (…) nu avem o singură catedrală, o singură zidire religioasă acătării” şi a militat pentru construirea unei catedrale naționale.

Vezi și: Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente