Zilele Sfințirii Catedralei: Unde putem cinsti moaștele Sf. Ap. Andrei?

Cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei va fi adusă vineri la București cu prilejul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Racla va sosi pe Aeroportul Otopeni vineri dimineață, adusă de Mitropolitul de Hrisostom de Patra. În aceeași dimineață, înainte de sosirea delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei, va sosi Sanctitatea Sa Bartolomeu și delegația Patriarhiei Ecumenice.

La Catedrala Patriarhală

Cele două delegații vor fi primite de Patriarhul României la Catedrala Patriarhală în jurul orei 13:00.

Va fi oficiată o ectenie întreită și se va intona Troparul aducerii moaștelor Sf. Ap. Andrei.


”Fiu al Galileii şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele
la Dumnezeu şi acum ne‑ai umplut de bucurie, că în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L‑ai propovăduit
.


Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până în ziua următoare, sâmbătă, ora 16.00.

La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Sâmbătă seara, cinstita mână a Ocrotitorului României va fi așezată spre cinstire în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina din patrimoniul Reședinței Patriarhale.

Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi oficiată Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

În altarul Catedralei Mântuirii Neamului

Duminică, 25 noiembrie 2018, va fi oficiată de la ora 9:00 Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale, apoi Sfânta Liturghie.

La ora 13:00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Altarul Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Racla cu moaștele Sf. Andrei va fi preluată de Mitropolitul Hrisostom de Patra din Catedrala Națională luni dimineață, la plecarea Înaltpreasfinției Sale spre Grecia.

Accesul credincioșilor în Catedrala Mântuirii Neamului

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.

Vezi mai multe detalii în Programul sfințirii Catedralei Naționale.

Nu este prima dată când românii au ocazia de a cinsti moaștele celui care a propovăduit credința creștină în Dobrogea. Capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus în 1996 la Iași și în 2011 la București.

Dată fiind importanța evenimentului din 1996, acesta a fost înscris în calendar. Astfel, în data de 13 octombrie este serbată Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente