Zilele Sfântului Cuvios Ioan Casian la Guadalajara

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Ioan Casian” din Guadalajara, Spania, și-a sărbătorit ocrotitorul în perioada 24 februarie – 3 martie 2013, după cum informează episcopiaspanieiportugaliei.es

Duminică, 24 februarie, între orele 16.00-21.00, cu sprijinul Primăriei Guadalajara, a avut loc cea de-a II-a ediție a Turneului de fotbal San Juan Casiano, la Polideportivo Sanz Vasquez din Guadalajara. Pentru acest turneu s-au înscris 10 echipe: F.C. INTER 2009 din Azuqueca de Henares, F.C. Espinosa din Espinosa de Henares, F.C. FULGERU din El Casar, F.C. OCEJON din Guadalajara, F.C. FONTANAR din Fontanar, F.C. Humanes din Humanes de Monhernando, F.C. ADRIAN din Guadalajara, F.C. COGOLLUDO din Cogolludo, dimpreună cu două echipe alcătuite de Consiliul Parohial al bisericii noastre.

Echipele au avut în componență în majoritate jucători români din Provincia de Guadalajara, dar și prieteni ai acestora de origine spaniolă sau ai altor comunități conlocuitoare în Spania. Vârsta celor implicați în aceste activități au fost cuprinse între 14 și 50 de ani.

Au fost oferite diplome de participare tuturor echipelor înscrise în competiție, iar primelor două locuri, F.C. INTER 2009 și F.C. ESPINOSA, le-au fost înmânate cupa San Juan Casiano.

În 27 februarie, la ora 19.00, a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Cuvios Ioan Casian și credincioșii prezenți la acest ceas de rugăciune au fost invitați la meditație duhovnicească, folosindu-se ca punct de plecare Convorbirea a XVII-a, în care este abordată tema prieteniei: „S-a dovedit foarte adesea prin multe experiențe și faptul că în niciun chip cei ce au încheiat o prietenie prin jurământ n-au putut păstra unirea nedezbinată fie pentru că au încercat s-o păstreze nu din dorința de desăvârșire, și nici din porunca dragostei evanghelice, ci din dragoste pământească și din necesitatea de a respecta înțelegerea, fie că acel vrăjmaș prea viclean, ca să-i facă încălcători ai jurământului lor, îi împinge să rupă repede legăturile prieteniei. Așadar, este foarte adevărată acea cugetare a celor mai înțelepți bărbați, că înțelegerea sigură și prietenia nedespărțită nu pot exista decât între oameni cu bune obiceiuri, cu aceleași virtuți și cu aceleași năzuințe de viață.”

În 28 februarie, de la ora 9.30, a fost oficiată slujba Utreniei Sfântului Cuvios Ioan Casian, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de preoți: pr. Lucian Apahidean de la Parohia „Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul” – Leganes, preot Alexandru Tothăzan de la Parohia „Sfinții Ioachim și Ana” – San Sebastian de los Reyes, preot Ilie Tabarcia de la Parohia „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” – Villalba și preot Octavian Constantin Șerban de la Parohia „Sfântul Pahomie de la Gledin” – Villaverde.

În cuvântul de învățătură rostit de părintele Lucian Apahidean, au fost subliniate importanța cunoașterii vieții, activității și scrierilor părinților duhovnicești ocrotitori ai parohiilor, mai ales a celor care au ca origini trupești în pământul strămoșesc.

În ceas de seară, la ora 19.00, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu în sobor de preoți și diacon, alăturindu-ni-se părintele Ștefan Șupeală de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Rivas Vaciamadrid și diaconul Claudiu Nicoară de la Paraclisul Episcopal. Au participat mulțime de credincioși, aducând spre binecuvântare faină, ulei și pâine, iar la final au primit câteva cuvinte de învățătură de la părintele Ilie din Villalba. Sfinția sa le-a vorbit despre viața Sfântului Ioan Casian, amintind de câteva minuni pe care le-au trăit oameni contemporani cu noi rugându-se acestui cuvios. I-a îndemnat apoi să iasă din indiferență și să se îngrijească mai mult de suflet decât de trup, mai ales având în vedere că ne apropiem de începutul Postului Învierii Domnului.

Sărbătoarea hramului parohiei din Guadalajara a continuat duminică, 3 martie, când credincioșii au participat la Sfânta Liturghier, iar apoi au luat parte la o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…