Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediția a XVII-a

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Roman au debutat miercuri, 27 februarie „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVII-a, după cum aflăm de pe site-ul epr.ro.

Genericul manifestării a fost „Visarion Puiu – 90 de ani de la alegerea, învestirea și instalarea ca episcop al Hotinului”. La eveniment au participat un număr impresionant de cercetători, de clerici și mireni dedicați cercetării trecutului Bisericii și a neamului românesc din toate colțurile țării.

„Bucuria noastră se amplifică pentru că foarte mulți invitați vin din afara țării pentru a se alătura Asociației „Visarion Puiu”, care dorește reabilitarea juridică a mitropolitului Visarion Puiu. O a doua dorință a asociației noastre este aceea ca mitropolitul să se reîntoarcă în patria natală și să-și găsească odihna veșnică în umbra Vovideniei Neamțului, acolo unde și-a pregătit mormântul încă din vremea când era mitropolit al Bucovinei”, a relatat pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman și președintele Asociației „Visarion Puiu”.

Manifestările dedicate mitropolitului Visarion Puiu au început la Catedrala arhiepiscopală din Roman cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei a fost pomenit mitropolitul Visarion Puiu și arhiepiscopul Adrian Hrițcu, mutat la cele veșnice pe 23 februarie 2013. La final, PS Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea mitropolitului Visarion Puiu, „care este un model pentru cei de astăzi, întrucât s-a implicat în viața și misiunea Bisericii”.

Comunicări științifice și lansări de carte

În jurul prânzului, în Sala Amfiteatru a Complexului Parc Multiplex din Roman, a fost inaugurat simpozionul dedicat aniversării a 90 de ani de la înscăunarea episcopului de Hotin, Visarion Puiu.

Sub această egidă, au fost prezentate 23 de comunicări științifice la care au participat istorici, cercetători, preoți și mireni din România, Italia, Polonia, Republica Moldova și Argentina. În cadrul evenimentului a fost lansat numărul 4 al revistei „Valori perene”, lucrarea prof. Ilie Șandru „Peste hotarele timpului” și un conspect de studii din istoria Bisericii Ortodoxe Române, de prof. Alexandru M. Ioniță, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

De asemenea, au fost dezvelite două portrete din mozaic, realizate de prof. Nicolae Pascu, care îl reprezintă pe Visarion Puiu și pe prietenul său, Ioan de Calabria, canonizat de Biserica Romano-Catolică în anul 1999.

Cu acest prilej, a fost prezentat publicului numeros un film documentar realizat de Televiziunea Română, prin implicarea scriitorului Grigore Elisei, intitulat „Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu, la Roman, Pașcani și Mănăstirea Neamț”. Au fost înmânate diplome de participare tuturor celor care s-au angajat cu noile lor contribuții la descoperirea vieții și operei mitropolitului Visarion Puiu de-a lungul celor 17 ediții.

A fost făcută o retrospectivă a activităților noastre dar și o perspectivă, prin aceea că ne-am propus să mergem pe urmele mitropolitului Visarion Puiu în afara granițelor. Ne dorim să cunoaștem locurile unde marele ierarh a slujit și s-a ostenit”, s-a exprimat pr. protopop Aurel Țuscanu.

Comentarii Facebook


Știri recente