Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului – Ediția a VII-a

Episcopia Caransebeșului desfășoară în perioada 12 – 19 mai, a.c., sub genericul Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului – Ediția a VII-a, mai multe acțiuni spirituale, culturale și artistice, după cum ne-a precizat Darius Herea.

Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeș (Duminica Tomii), de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2013 ca „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, la care se adaugă prăznuirile locale. Având în vedere că în anul 2013 se împlinesc 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire episcop Iosif Badescu al Caransebeșului (1920-1933), o personalitate de seamă a istoriei Bisericii din Banat, Episcopia Caransebeșului a propus pentru anul 2013 mai multe activități cu tematică istorică. Întru pomenirea episcopului Iosif Badescu și a altor personalități ce au marcat viața bisericească din sud-vestul României, manifestările locale din Eparhie au fost puse sub genericul: „Personalități clericale și culturale în sprijinul Bisericii Bănățene”. Prin această comemorare generală se urmărește evidențierea contribuției pe care numeroase personalități bisericești și laice au avut-o pentru devenirea spirituală, națională și culturală a românilor din Banat în perioada 1865-1949.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin bunăvoința Înalt Preasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, vor fi aduse spre închinare în Episcopia Caransebeșului, moaștele Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii. Acestea vor fi aduse de o delegație condusă de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și vor fi întâmpinate la catedrala episcopală Învierea Domnului din Caransebeș, sâmbătă 11 mai 2013, la orele 18.00 de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului.

Duminică, 12 mai, se va oficia Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Învierea Domnului. La aceste manifestări vor fi prezenți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și credincioși din întreaga Episcopie a Caransebeșului.

Luni, 13 mai 2013, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial, Episcopia Caransebeșului va organiza Simpozionul internațional „Taină și mărturisire”, ediția a VII-a. Simpozionul va avea ca tematici: Sfinții Împărați Constantin și Elena în spiritualitatea ortodoxă, aspecte istorice din perioada de început a secolului al IV-lea creștin (domnia Sfântului Constantin cel Mare), învățătura ortodoxă despre Sfânta Cruce, viața și activitatea episcopului Iosif Badescu și personalități bisericești și laice în istoria Bisericii bănățene.

Simpozionul va fi însoțit de o expoziție foto-documentară despre activitatea Episcopiei Caransebeșului de la înființare (1865) și până în timpul episcopului Nicolae Popeea (1908).

Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului vor continua cu Ediția a IV-a a Festivalului Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea” (14 mai), dedicat în special corurilor parohiale. Festivalul poartă numele vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, pentru că în activitatea bisericească desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București acesta a sprijinit cu multă dăruire activitățile muzicale.

În data de 15 mai va avea loc o slujire comemorativă în Parohia Șopotu Vechi, locul de naștere al episcopului Iosif Badescu și în Parohia Eșelnița din Episcopia Severinului și Strehaiei, locul de veșnică odihnă a ierarhului bănățean.

Următoarea manifestare culturală, Festivalul Internațional „Timotei Popovici”, ediția a XXXI-a, se va organiza în zilua de 16 mai. Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii și tineret din România și a debutat în comuna Marga – județul Caraș-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebeș, unde Episcopia s-a ocupat îndeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Episcopia a susținut an de an desfășurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase – care este obligatorie în interpretarea corurilor – și cinstirea ce trebuie adusă preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova – Caraș-Severin, cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.

În ziua de 17 mai, Episcopia noastră va organiza Festivalul de poezie în grai bănățean „Credință și lumină”. Vor participa la acest festival de poezie în grai bănățean aproximativ 50 de personalități ale vieții literare bănățene. Episcopia Caransebeșului sprijină astfel de acțiuni pentru că fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului și are peste două sute de ani de existență. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor și obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, bănățenii, conștienți de averea culturală pe care o au în stăpânire, au decis să o conserve, să o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, așa cum au moștenit-o, mai departe.

În după amiaza Duminicii Mironosițelor, elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, alături de elevi ai liceelor caransebeșene, vor prezenta piesa de teatru Mironosițele, de Victor Ioan Popa, ce va avea loc în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, manifestare care va încheia șirul evenimentelor misionare și culturale organizate de eparhia noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente