Zile binecuvântate la Mănăstirea Văratic

Mănăstirea Varatic din județul Neamț a fost timp de două zile loc de pelerinaj pentru mii de pelerini din țară și străinătate. De sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, potrivit epr.ro. A doua zi de hram a fost sărbătorită în prezența unui număr mare de preoți și credincioși, care au dorit să-l cinstească pe Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic.

În fiecare an, la jumătatea lunii august, Mănăstirea Varatic din județul Neamț își serbează timp de două zile hramul. Pe 15 august, așezarea monahală o cinstește pe Fecioara Maria, întrucât locașul de închinăciune este închinat Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august, este sărbătorit Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic. Programul liturgic dedicat Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Varatic a început joi după-amiază, cu slujba Vecerniei și Scoaterea Sfântului Aer, urmând ca la orele serii să se oficieze Prohodul Maicii Domnului și Utrenia. În ziua hramului, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, Agheasma mică și Acatistul Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a amintit că pe 15 august este zi de sărbătoare pentru toată creștinătatea. „Cei care am venit să ne rugăm Maicii Domnului, împletim rugăciunile noastre cu ale celor care s-au închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și au cinstit-o ca fiind mai sfântă decât sfinții și mai curată decât toată podoaba pământului și a cerului. În această zi, ne gândim că Maica lui Dumnezeu rămâne icoana noastră la care ne rugăm, rămâne nădejdea și speranța noastră. Această mănăstire închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu are peste 200 de ani de existență, iar miile de monahii care au viețuit aici s-au rugat Maicii Domnului ca Mântuitorul Hristos să le transfigureze sufletul”, a explicat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

În seara zilei de 15 august, clopotele străvechii așezări monahale de la Mănăstirea Varatic au răsunat din nou pentru a chema atât obștea maicilor, cât și credincioșii la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Iosif de la Varatic. Sâmbătă, 16 august, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iașilor, ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Au fost două zile binecuvântate. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru că l-a delegat pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul să slujească la hramul mănăstirii noastre de pe 15 august, precum și pe arhim. Nichifor Horia, care a săvârșit Sfânta Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. În prima zi de hram au venit mai mulți pelerini decât în anii precedenți, la finalul Sfintei Liturghii fiind oferite peste 1000 de pachete cu alimente pregătite prin osteneala maicilor din mănăstirea noastră. Astăzi (n.r. sâmbătă, 16 august) l-am cinstit, așa cum se cuvine, pe Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic și ne-am rugat pentru ctitorii mănăstirii în cadrul slujbei Parastasului. Au participat foarte mulți părinți stareți și maici starețe, atât din Arhiepiscopia Iașilor, cât și din Eparhia Sucevei și Rădăuților. Maica Domnului și Sfântul Cuvios Iosif ne-au ajutat să organizăm această sărbătoare. Cele două zile de hram au fost urmate de ziua duminicii în care am cinstit Învierea Domnului”, a relatat stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatic. Cu prilejul hramului așezării monahale, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic a fost așezată în baldachinul special amenajat. „Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să avem o raclă din stejar cu foiță de argint. Racla a fost reașezată sâmbătă seara în paraclisul mănăstirii, întrucât biserica mare este în renovare. Până în prezent, s-a finalizat primul proiect de consolidare și restaurare a catapetesmei. În prezent, se lucrează la proiectul de restaurare a picturii murale. În perioada următoare vor fi realizate o serie de studii, întrucât pictura nu mai suportă restaurare. Ne dorim să realizăm o frescă frumoasă, urmând să păstrăm câteva scene iconografice din vechea pictură care să ne reprezinte ca istorie”, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…