Zi de sărbătoare în Parohia Comlăuș, Protopopiatul Arad

Cea de-a doua zi a praznicului Rusaliilor a constituit pentru credincioșii Parohiei Comlăuș, Protopopiatul Arad, o zi de mare sărbătoare, deoarece a fost prăznuit hramul Bisericii parohiale „Înălțarea Domnului”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Alegerea acestei zile pentru hram s-a datorat contextului în care ziua de Înălțare este închinată eroilor, momentul fiind unul plin de sobrietate.

Programul a debutat dimineață cu oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, iar din soborul slujitorilor au făcut parte preoții parohi Nicolae Porcolean și Nicolae Rădulescu, la care s-a adăugat și un fiu al satului, pr. lect. dr. Filip Albu, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Pentru înălțarea duhovnicească și înnobilarea slujirii, au fost invitați să dea răspunsurile liturgice corul masteranzilor de la facultatea amintită, formație corală dirijată de conf. dr. Mircea Buta.

După încheierea dumnezeieștii slujbe, părintele Nicolae Rădulescu a invitat pe credincioși să participe la manifestările legate de hram, amintindu-le și motivațiile pentru care toți fiii satului trebuie să se regăsească, cel puțin o dată pe an, împreună pentru păstrarea pe mai departe a tradițiilor și credinței primite de la strămoși. După rânduiala locală s-a purces la înconjurarea lăcașului, într-un sobor de șapte slujitori, fiind citite pasajele evanghelice și ecteniile rânduite la această slujbă.

La încheierea acestei rânduieli liturgice, părintele Nicolae Porcolean a ținut să mulțumească corului și dirijorului pentru frumoasa interpretare corală, rugând pe Dumnezeu să „le țină glasurile și pe mai departe”. În după-amiaza zilei, cu sprijinul Administrației locale, s-a desfășurat un spectacol folcloric în vatra satului din vecinătatea bisericii, formațiile de dansatori și muzicanți aducând pe scenă portul și jocul popular local.

Comentarii Facebook


Știri recente