Zi de hram la Rohia

Manastirea Rohia

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică a Mănăstirii Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Florin Stan, protoiereul protopopiatului Lăpuş, Arhim. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii și alți preoți din eparhie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul slujbei a fost pomenit Iustinian Arhiepiscopul, Episcopul Nicolae Ivan, împreună cu ctitorii şi foştii vieţuitori ai mănăstirii.

Cu ocazia hramului, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa și minunile Sfântului Ierarh Nicolae şi despre lupta pentru păstrarea dreptei credinţe la primul Sinod Ecumenic din anul 325 de la Niceea.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian, cel care a fost stareţul acestui sfânt locaş timp de 39 de ani, și care a făcut ca numele Rohiei să fie cunoscut în toată ţara şi  în străinătate.

La final, PS Iustin a primit din partea obştii mănăstirii o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Nicolae, spre a fi dusă la Muzeul Episcopiei.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Iustinian a oficiat sfințirea Paraclisului de iarnă la 6 decembrie 1997 și de atunci a fost nelipsit în ziua Sfântului Nicolae de la Rohia. IPS Iustinian a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016, iar  joi va fi oficiat parastasul la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice.

sursa: Radiorenasterea.ro.
foto: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente