Zi de bucurie pentru credincioșii parohiei brăilene Olăneasca

În Duminica a IV-a după Înviere, la 26 mai 2013, credincioșii parohiei Olăneasca, comuna Salcia Tudor, Protopopiatul Făurei, județul Brăila, au participat la sfințirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfânta Treime”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos. În continuarea Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți din administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența unui impresionant număr de credincioși din parohie și nu numai. La slujbă au fost prezenți o parte din elevii Școlii Gimnaziale din localitate, înveșmântați în tradiționalul port popular.

În contextul manifestărilor pastoral-misionare prilejuite de proclamarea anului 2013 ca „An omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, lăcașul de cult a fost așezat și sub ocrotirea Sfinților Împărați, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat o serie de diplome care au evidențiat atât contribuția autorităților locale, cât și jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumusețeze locașul de cult, iar preotului paroh i-a fost conferit rangul de iconom.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătindu-se pentru peste 600 de persoane, atât credincioși participanți, cât și persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei, pentru cele din urmă fiind pregătite pachete cu alimente de primă necesitate, cărți de rugăciuni și iconițe.

Localitatea Olăneasca datează din prima jumătate a secolului XIX (1821). Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost așezată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în data de 26 martie 1995, iar lucrările de construcție s-au desfășurat între anii 1995-2001, sub permanenta purtare de grijă a preotului paroh Florinel Stan, prin jertfelnica dărnicie a credincioșilor și cu sprijinul important al autorităților locale. Noua biserică a fost înveșmântată cu pictură nouă în tehnica „fresco”, executată de zugravul bisericesc Săceanu Alexandru Florin din București și a fost înzestrată la interior cu sfintele odoare și mobilier liturgic.

Comentarii Facebook


Știri recente