Zeci de tineri află la Râmnicu Sărat de ce „Trecutul contează”

Până în 25 august 20 de tineri învaţă la Universitatea de Vară Râmnicu Sărat de ce „Trecutul contează”.

Deschiderea oficială a Universităţii de Vară, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS), a avut loc luni.

După discursurile susţinute cu ocazia inaugurării, cei prezenţi au participat la prelegerea susţinută de Domnul Radu Preda, preşedintele executiv IICCMER, intitulată „Râmnicu-Sărat în memoria totalitarismului comunist”.

Radu Preda a făcut referire la memorializarea trecutului recent și a prezentat modul în care spațiul urban a fost influențat de politicile demografice și de sistematizare duse de regimul comunist.

Participanţii la Universitatea de Vară au participat apoi la un tur pietonal al orașului, prin care au descoperit modul în orașul Râmnicu Sărat s-a transformat de-a lungul timpului, scrie site-ul oficial al IICCMER.

La Universitatea de Vară participă douăzeci de studenți din România și Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani care urmează în prezent cursuri de licență, masterat sau doctorat.

Universitatea de Vară își propune să analizeze modalitățile de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989, invitându-și participanții să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale și politice.

Întrucât efectele comunismului sunt încă resimțite la nivelul societății românești, o mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente.

IICCMER este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară.

Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Foto Credit: IICCMER

Comentarii Facebook


Știri recente

Începe Triodul. Treptele spre Postul Mare

Duminică, 5 februarie, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului. Etimologic, cuvântul triod provine…