Zeci de copii au bătut toaca în ctitoria ștefaniană din Hârlău

La Hârlău a avut loc ieri concursul de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer”, ediția a III-a, dedicat Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Hârlău, în parteneriat cu Primăria Hârlău, și s-a bucurat de prezența a 50 de copii din trei județe ale Moldovei, informează „Ziarul Lumina”.

Copiii și tinerii din peste 30 de parohii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au participat ieri la concursul de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer”, organizat de Protopopiatul Hârlău. Participanții s-au adunat în jurul prânzului la sediul Protoieriei Hârlău. De aici a pornit parada portului popular, în cadrul căreia un grup de copii, îmbrăcați în costume naționale, a bătut toaca. Pe traseul către Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” localnicii au admirat portul popular al copiilor și tinerilor din județele Iași, Botoșani și Suceava.

Parada a fost însoțită de stropi binecuvântați de ploaie. „Privind în mulțime, se poate vedea că entuziasmul fetelor și băieților este pe măsură. La această manifestare am invitat și autoritățile locale, directorii de la școlile din oraș, precum și preoți din parohii aflate în județele Iași, Botoșani și Suceava”, a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Alături de cei aproape 50 de concurenți, la manifestare au participat copii de la Școala Generală „Petru Rareș” din Hârlău. „Am învățat să bat toaca la biserică. Toaca se bate la începutul fiecărei Sfinte Liturghii sau în ajunul duminicilor și sărbătorilor”, a spus unul dintre copiii care au mers în fața paradei bătând toaca.

Înainte de începerea concursului a avut loc un spectacol artistic. Părintele protopop Nicolae Crăciun, inițiatorul evenimentului, a menționat că juriul (pr. Dumitru Tincu, prof. Neicu Aurel, ing. Constantin Cernescu) a avut în vedere calitățile interpretative ale concurenților și vestimentația.

Deși are doar 3 ani, Matei Tomulesei Tudor a venit împreună cu mama lui la concursul de toacă pentru a câștiga un premiu. Un alt junior de 5 ani, Justinian Crăciun, a venit la concursul de la Biserica „Sfântul Gheorghe” pentru a-și arăta talentul în a bate toaca. „Am învățat să bat toaca de la părinții și frații mei. Mă simt foarte bine când bat toaca la biserică. Am mai participat și la festivalul internațional de toacă de la Victoria – Brașov”, a mărturisit Justinian Crăciun.

„Am exersat bătutul toacei ori de câte ori am mers la biserică”

Primarul orașului Hârlău, care a fost și președintele comisiei de jurizare, și-a exprimat la final bucuria că la concursul de toacă s-au înscris mulți copii și tineri. „Prezența unui număr atât de mare de copii și tineri înseamnă că există o mare dragoste față de cele creștinești. Mă bucur că inițiatorii concursului au avut ideea de a organiza competiția în acest străvechi sfânt lăcaș. Felicit pe toți participanții la concurs. Este impresionant că la această competiție s-au înscris chiar și copii care nu demult au împlinit vârsta de doi ani”, a spus primarul orașului Hârlău, Constantin Cernescu.

Marele premiu al concursului de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer” a fost obținut de Mihai Ianovici din Pârcovaci. „Pentru mine și pentru familia mea, acest premiu înseamnă foarte mult. Mi-am dorit foarte mult să câștig acest premiu pentru că sunt pasionat de bătutul toacei. Este al treilea an de când particip la acest concurs, iar la competiția de la Victoria – Brașov am fost de două ori, alături de părintele protopop Nicolae Crăciun. Nu am făcut o pregătire deosebită pentru concursul din acest an, ci am exersat bătutul toacei ori de câte ori am mers la biserică”, a amintit Mihai Ianovici. Premiile de la finalul competiției au fost oferite din partea Protopopiatului Hârlău și a Primăriei Hârlău, prin amabilitatea primarului Constantin Cernescu.

Comentarii Facebook


Știri recente