Workshop pentru preoţii de caritate – „Lupta împotriva akediei este foarte importantă pentru că ne ajută să trăim efectiv viaţa”

Preoţii de caritate din Bucureşti şi Ilfov au participat în 26 ianuarie 2017 la un atelier de lucru dedicat akediei şi formelor sale de manifestare. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Spitalului de Îngrijiri Paliative Sfântul Ierarh Nectarie al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Invitat la acest workshop a fost Pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucu­rești. El le-a transmis celor prezenţi că depresia nu se poate confunda cu akedia, deoarece aceasta din urmă este mult mai complexă, informează Ziarul Lumina.

Akedia reprezintă o stare păcătoasă care strică relaţia omului cu Dumnezeu, pe când depresia este o boală care nu atinge imediat relaţia cu Dumnezeu. Părinţii Bisericii făceau distincţie între bolile naturale şi bolile provocate de către demoni, care nu erau considerate ca fiind posedări demonice, ci manifestări somatice şi psihice ale gândurilor rele şi ale ispitelor. Sănătatea psihică se află în echilibru cu sănătatea spirituală şi ele interacţionează armonios. Deoarece akedia se află la limita dintre psihic şi duhovnicesc, considerăm că este nevoie de mult discernământ ca să vedem când este păcat, când nu este o încercare spirituală şi când este depresie, a spus Pr. Gheorghe Holbea.

Akedia poate fi biruită doar dacă rămânem în Hristos, în iubirea Sa, fără a fugi, şi acest lucru este posibil deoarece Mântuitorul a rămas în umanitatea noastră fără a Se depărta de ea. Lupta împotriva akediei este foarte importantă pentru că ne ajută să trăim efectiv viaţa. În cele din urmă, akedia se prezintă ca o oportunitate pentru schimbarea radicală a vieţii, pentru devenirea persoanei, a mai explicat Pr. Gheorghe Holbea.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente