Vrancea | Mănăstirea Rogozu și-a sărbătorit ocrotitorul

În ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, numeroși pelerini buzoieni și vrânceni, dar și din alte zone ale țării, au participat la hramul Mănăstirii Rogozu din localitatea Slobozia Bradului, județul Vrancea, a transmis Dragoş Olteanu, consilier mass-media.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, în curtea așezământului monahal, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu părintele arhimandrit Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhie, și alți slujitori ai sfintelor altare.

Potrivit tradiției, ierarhul a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahii: Pimen Mihalea (Mănăstirea Rogozu, județul Vrancea), Gavriil Mușat (Mănăstirea Vărzărești, județul Vrancea) și Dionisie Constantinescu (Mănăstirea Poiana Mărului, județul Buzău).

În cuvântul rostit în data de 24 iunie 2017, chiriarhul locului a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre prorocii Vechiului Testament și cel mai mare om născut din femeie, cum l-a definit Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a felicitat obștea de monahii pentru lucrarea pe care o desfășoară în această vatră de spiritualitate.

Maica stareță, stavrofora Serafima Pricop, i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la hramul așezământului monahal din acest an și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.


Mănăstirea Rogozu a fost întemeiată pe vremea domnitorului Matei Basarab, în anul 1647. Primul nume cunoscut al aşezământului monahal a fost acela de Schitul Poiana Rusului, deoarece aici se nevoiau călugări ruşi, printre care şi Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi.

În timpul epidemiei de ciumă din anul 1812, schitul a ars, fiind distrus din temelie. În 1820, boierul Constantin Robescu, împreună cu soţia sa, a rectitorit sfântul aşezământ călugăresc, păstrându-i hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar i-a schimbat numele în Schitul Rogozu. În această mănăstire, şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…