Basilica.ro a vorbit cu voluntarii Sfântului Dimitrie cel Nou de pe Dealul Patriarhiei. Sărbătoarea sfântului a început, pelerinii curg, iar voluntarii mărturisesc că implicarea le aduce o bucurie greu de explicat în cuvinte. Mai degrabă, ei transmit un mesaj care ne amintește de vorbele Sf. Ap. Filip adresate lui Natanael: „Vino și vezi!”
Valentin, 24 de ani
Valentin (foto sus) este profesor suplinitor de istorie la o școală din București și a mai făcut voluntariat la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou din 2021.
„Sfântul este ocrotitorul Bucureștiului. Sunt născut aici, am evlavie la el și dorința de a face ceva pentru Sfântul Dimitrie. Având în vedere că el ne ocrotește orașul, mă simt dator ca, măcar o dată pe an, să-mi arăt recunoștința față de darurile sale”, spune el.
„Recunosc că nu mă rog foarte des, dar îl simt prezent. Spre rușinea mea, nu am râvnă de rugător. Tocmai de aceea, încerc ca măcar prin lucrul brațelor să-mi aduc micul dar! Dacă sunt oameni care nu au făcut-o până acum, le-aș spune să încerce, fiindcă sigur vor simți bucuria de a se implica și a sta lângă racla sfântului.”
Lui Valentin îi place felul în care funcționează echipa de tineri voluntari „Tineri în acțiune”, din care face parte.
Unitate duhovnicească
„Nu sunt un om super-sociabil, dar am constatat că se creează o legătură. Mă simt foarte apropiat de toți. Cred că e o unitate duhovnicească. Poate nu o conștientizăm noi neapărat, dar este.”
Valentin speră ca la anul să aibă mai multă energie, ca să se înscrie și în tura de noapte. „Am prieteni care s-au înscris să facă voluntariat de noapte, eu nu am îndrăznit și cred că sfântul le răsplătește mai mult”.
Până la anul, are mai mult timp să se acomodeze la noua sa muncă de profesor suplinitor: „Este greu, dar sunt și împliniri și cred că merită – pentru ceea ce poți să le oferi, pentru ceea ce-ți oferă și ei ție”.
„Se spune că în ziua de azi copiii au nevoie de dragoste, dar eu cred că dragostea aceasta nu trebuie să se manifeste ca o ocrotire excesivă. Au nevoie și de disciplină”, explică. „De altfel, am și constatat că, dacă oferi dragoste la modul lipsit de discernământ, le faci mai mult rău.”
„Unii nu sunt formați de acasă să prețuiască fără să abuzeze de ceea ce primesc și ar putea să creadă că așa funcționează societatea. Dar lucrurile în lume nu merg așa. Încerc să fiu mai ferm cu ei, să le impun reguli, chiar dacă nu le place. În timp, sper că aceasta îi va ajuta să se obișnuiască cu o anumită conduită pentru când vor fi mai mari.”
Maria, 18 ani
Este pentru prima dată când face voluntariat pe Dealul Patriarhiei la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.
„De sâmbătă până astăzi, am încercat să vin cât de des am putut, și am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să vin zilnic aici. M-a impresionat evlavia oamenilor care veneau să se închine la raclă și chiar am avut ocazia să interacționez cu unii dintre ei, pentru că am stat să le dau flori la ieșirea din baldachin”, spune ea.
„Am cunoscut niște oameni speciali, care veneau cu toată bucuria, pe care ți-o transmiteau și ție și îți mulțumeau că erai acolo și îi ajutai.”
„Celor care se gândesc să facă voluntariat le-aș spune vorba cunoscută a lui Nicolae Steinhardt, că «dăruind vei dobândi». Până nu încerci, ca să vezi cum este să ajuți pe cineva, dăruind din timpul tău, din energia ta, nu ai cum să înțelegi bucuria pe care o primești înapoi prin faptul că ajuți și ești prezent acolo!” spune Maria.
Iulian, 26 ani
Iulian este membru ASCOR București și face pentru prima dată voluntariat la Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou: „M-am înscris să ajut la Departamentul Media al Voluntarilor Sfântului Dimitrie, ca să surprind niște momente frumoase. Mă simt liniștit și abia aștept să fac câteva poze superbe”, declară el.
„Mi-am descoperit pasiunea pentru fotografie când am terminat facultatea și făceam poze cu telefonul prin București. Am făcut o pasiune pentru surprinderea oamenilor și pentru natură.”
„Cred că implicarea fiecăruia dintre noi este foarte importantă – și cu atât mai mult alături de oameni inimoși și buni”, spune el despre experiența din echipa „Tineri în acțiune”.
„Cred că este nevoie ca fiecare să ne punem talantul la dispoziția Sfântului Dimitrie, pentru că este Ocrotitorul Bucureștilor și avem nevoie de el în fiecare zi.”
250 de voluntari, în principal studenți la diverse facultăți din București, sunt implicați în organizarea și buna desfășurare a manifestărilor dedicate hramului Catedralei Patriarhale. Grupul lor se numește «Tineri în acțiune» și include membri ai organizațiilor de tineret ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, membri ai departamentelor de tineret parohiale, dar și alți voluntari.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews