Voluntarii CMN au celebrat ziua îngrijirii paliative împreună cu beneficiarii Centrului Sfântul Nectarie 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Îngrijirii Paliative, sărbătorită anual în a doua sâmbătă din luna octombrie, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat un program artistic în audiența beneficiarilor de la Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din București.   

70 de țări au marcat această zi organizând diferite evenimente pentru a atrage atenția asupra situației dificile a persoanelor care necesită îngrijiri paliative.

Dan Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul CMN, a declarat că au venit „pentru a oferi acestor oameni un moment artistic care a cuprins poezii patriotice, poezii ortodoxe, dar și un moment artistic în care actorul Andrei Iordache i-a încântat cu cântece populare”.

„Am venit pentru a le aduce un strop de bucurie, să îi scoatem din acești patru pereți între care își duc existența” a mărturisit voluntarul Dan Prună.

„De curând ni s-a solicitat un sprijin în vederea achiziționării unui defibrilator necesar acestui centru, iar până acum am strâns peste jumătate din fonduri și preconizam că până la sfârșitul lunii octombrie vom oferi Centrului și acest aparat”.

Dr. Adriana Căruntu, directorul Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie, a spus că a sărbătorit cu „multă bucurie și emoție”, având parte „de vizita minunată a voluntarilor de la Paraclisul CMN care au venit, au vizitat pacienții, le-au cântat și au reușit să schimbe starea de tristețe și de singurătate cu o stare de comuniune, de dragoste și de speranță”.

„Ziua Internațională a îngrijirilor paliative pentru Centrul Sfântul Nectarie înseamnă mult mai mult pentru că centrul și-a pornit activitatea acum 12 ani ca un proiect pilot, iar astăzi împlinim 12 ani de activitate și ne bucurăm să celebrăm acest lucru”, a declarat Adriana Căruntu.

Centrul Sfântul Nectarie

Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal, constând în creşterea calității vieții acestora printr-un complex de îngrijiri medicale şi spirituale constând în tratamentul durerii fizice şi al suferinței psihologice cauzate de boală.

Beneficiarilor internaţi în centru li se oferă următoarele servicii sociale: găzduire, îngrijire medicală de tip paliativ, consiliere spirituală şi psihologică.

Centrul se adresează persoanelor adulte cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal care sunt asiguraţi, dar nu au familie sau care nu pot fi îngrijiţi în familie. Beneficiarii sunt admişi în limita numărului de locuri disponibile la momentul solicitării acestora. Centrul dispune de 28 locuri.

Foto credit: Paraclisul CMN

Comentarii Facebook


Știri recente