Voluntarii Catedralei Naționale reiau Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate” după doi ani de pandemie

Peste 160 de elevi ai școlii generale din Mănești, județul Prahova, au participat miercuri la prima ediție a Campaniei „Prevenție și Educație pentru Sănătate” organizată de Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale după doi ani de pandemie.

La căminul cultural din localitate, elevii au fost grupați în funcție de vârstă și le-au fost prezentate teme cu impact pentru sănătatea lor: noţiuni de nutriţie şi igienă corporală, de postură corectă, periajul corect al danturii, dar şi tehnici de recunoaştere şi gestionare a comportamentului cunoscut sub denumirea „bullying” – hărțuirea verbală care se  constituie în abuz psihologic.

„Elevii s-au bucurat de informații prețioase din partea medicilor specialiști, care îi vor ajuta să se dezvolte armonios și sănătos. Sunt informații care, dacă sunt deprinse de la vârste fragede, cu siguranță îi vor ajuta să prevină anume problemele de sănătate”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Claudia Buduna, medic specialist în stomatologie generală, a explicat beneficiile prevenției pentru sănătatea dinților: „Pacienții care ajung la mine în cabinet, vin cu durere, și de multe ori se ajunge la pierderea dinților în final. Este important să meargă de două ori pe an la stomatolog chiar dacă consideră că nu au probleme”.

Psihoterapeutul Raluca Simion le-a vorbit copiilor despre fenomenul de bullying și despre cum pot să-și controleze emoțiile negative, cum ar fi furia și agresivitatea.

„Au de învățat cum să devină niște cetățeni mai buni. Este o activitate foarte importantă, pentru că ei sunt în formare și cu cât există mai multe astfel de activități ne asigurăm că formăm oameni demni pentru un viitor mai bun pentru noi și ceilalți”, a explicat ea.

Profesor Gelu Costache de Școala Postliceală „Sf. Nectarie” din București s-a alăturat campaniei pentru că a înțeles că aceasta aduce ceva care nu se realizează complet prin programa școlară.

„Latura educativă prin care formăm niște atitudini sănătoase și niște comportamente sănătoase reprezintă singura bază și o certitudine pentru viitorii cetățeni, că vor fi responsabili și vor putea urma niște reguli prin care să rămână sănătoși”, a motivat el.

Profesor Mariana Marin, directoarea Școlii Generale din Mănești, județul Prahova, a apreciat că activitatea a oferit inspirație și pentru alte acțiuni educative în cadrul școlii.

„Au fost abordate diferite teme care au fost primite cu foarte mare interes de către elevi. Alături de ei și noi cei mari am putut învăța câte ceva referitor la bullying în special, problemă care este stringentă și de actualitate, din păcate, în școlile noastre”, a explicat și Părintele Cristian Anton, parohul Zalhana, județul Prahova.

„Am învățat cu să prevenim, cum să identificăm bullying-ul, și cum să discutăm din punct de vedere psihologic și sufletește cu copii”, a mai spus clericul.

Coordonatorul Dănuț Prună și Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale (CMN) la finalul activității din Mănești, județul Prahova. Foto: Voluntarii CMN

„În spatele acestor activități se ascunde multă muncă. Sunt zile în care ne-am trezit la 03:00-04:00 dimineața și am plecat prin țară să transmitem aceste informații. Bucuria noastră constă în faptul că aceste informații utile au ajuns la peste 16.000 de persoane din București, din 14 judeţe ale ţării şi din Republica Moldova”, a precizat Dănuț Prună.


Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat constant de-a lungul anilor activități sociale în mai multe direcții, precum: analize medicale gratuite, dotarea spitalelor cu aparatură medicală, campanii de donare de sânge, lupta împotriva abandonului școlar. Acţiunile se desfăşoară cu binecuvântarea Patriarhului Daniel şi sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Vezi și:

Foto credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente