Voi sunteți sarea pământului: 500 de ani de atestare documentară a satului care l-a dat pe Sf. Atanasie Todoran

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a sfințit săptămâna trecută Căminul Cultural Bichigiu, din județul Bistrița Năsăud. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 500 de ani de la prima atestare documentară a localității care l-a dat pe Sfântul Mărturisitor Atanasie Todoran.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a explicat evanghelia citită la slujba de sfințire, în care Mântuitorul le spune celor care-L urmau: „Voi sunteți sarea pământului”.

„Sarea păstrează”, a precizat ierarhul. „Suprapus peste istoria dumneavoastră de 500 de ani, înseamnă continuitate. E mare lucru, într-o lume a schimbărilor, și mai ales în veacul nostru, în care schimbările se întâmplă foarte repede.”

„Înseamnă istorie, dar înseamnă și prezent. Istoria nu are relevanță dacă nu vine până în prezent și dacă nu ne motivează pe noi să ne comportăm într-un anumit fel”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Sarea ne mai arată ceva: gustul. Cine dă gust vieții? Cei care promovează, proclamă și trăiesc în viața lor Evanghelia. În aceste zone, din darul lui Dumnezeu, lucrul acesta s-a întâmplat în decursul timpului și până în prezent, dacă vă gândiți la martirul pe care îl iubim atât de mult, Martirul Atanasie Todoran.”

PS Benedict Bistrițeanul a sfințit luni, 5 iunie 2023, Căminul Cultural Bichigiu. Localitatea bistrițeană a serbat 500 de ani de atestare documentară. Sursa foto: Facebook / Mihaela Amalia Tuturuga

„Este cel care ne-a arătat că credința se trăiește la timpul prezent și că nu se negociază, nu există lucruri pe care să le punem înaintea credinței și a relației noastre cu Dumnezeu”, a continuat părintele episcop vicar.

„Așadar, toată istoria aceasta se trăiește la timpul prezent. Ne inserăm și noi în acea continuitate: ceea ce au făcut părinții noștri, ceea ce au făcut bunicii noștri, ceea ce au făcut generațiile dinainte preluăm în viața noastră.”

„Iar noi, ca oameni ai timpului, încercăm să fim consecvenți cu principiile lor, bineînțeles, aplicându-le la vremurile de astăzi, ca să nu fim oameni care trăim doar în istorie.”

„Suntem oameni care ne inspirăm din istorie, în sensul bunei rânduieli a satului nostru românesc, dar în același timp încercăm să trăim lucrurile la timpul prezent, adică bucurându-ne de tot ceea ce ne dă Dumnezeu în vremurile acestea moderne”, a continuat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Ne bucurăm de toată tehnica și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile acestea, dar principiile noastre evanghelice trebuie să rămână și să se arate ca sare care păstrează și dă gust la tot ceea ce facem.”

Evenimentul a fost organizat, de Parohia Ortodoxă Bichigiu în colaborare cu Primăria Comunei Telciu, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și s-a desfășurat în ziua de sărbătoare a Sfintei Treimi.

Sfințirea Căminului Cultural Bichigiu a fost urmată de un spectacol folcloric cu grupuri artistice locale: din Telciu, Bichigiu, Romuli și Coșbuc.

Sfințirea căminului cultural din Bichigiu a fost urmată de un spectacol folcloric în locația respectivă. Localitatea bistrițeană a serbat 500 de ani de atestare documentară. Sursa foto: Facebook / Mihaela Amalia Tuturuga

Satul este așezat în partea nord-vestică a județului, la sud de Munții Țibleș, este orientat pe direcția vest-est de-a lungul râului Bichigiu, a cărui vale o urmează. Pe drumul spre Suplai, la nord-vest de sat se află Mănăstirea Sfânta Treime (foto deschidere articol).

Sursa foto: ZigZagprinRomania.ro / Cosmina Carmen (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente