Vizite pastorale în Mitropolia Banatului

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Rusca, Protopopiatul Caransebeș, iar Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Arad au avut bucuria de a-l avea împreună-rugător pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. La momentul rânduit, chiriarhul, tâlcuind Evanghelia Duminicii a 19-a după Rusalii (Luca 6, 31-36), le-a vorbit credincioșilor despre Hristos, Care a venit să aducă iubire acolo unde nu mai era iubire. El a venit să arate prin propria viață ce putea să producă dragostea între oameni. Când zice El pe Cruce: „Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac”, Hristos săvârșește ceva fundamental. El ne arată cum trebuie să mergem până la capăt în dragostea de vrăjmași. Și să mergem până la răstignire, la răstignirea vechiului om de fapt, și până la mucenicie. În acest sens, omul, devenind el însuși izvor de iubire, oferă celorlalți dragostea lui și o face să circule în toți cei care o primesc de la el.

În semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Timotei poposește de multe ori la această biserică, credincioșii prezenți i-au oferit ierarhului un buchet de flori.

Vizită pastorală în Parohia Rusca

Tot duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rusca, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul adresat credincioșilor, ierarhul bănățean a precizat: „Am venit cu mare bucurie în mijlocul dumneavostră pentru că în Parohia Rusca nu am săvârșit niciodată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Îmi aduc aminte că în anul 2006 am fost aici, alături de Presfințitul Gurie, în Postul Mare și am săvârșit slujba Vecerniei cu Litie. Iată astăzi, Dumnezeu ne-a chemat și Dumnezeu a rânduit ca împreună să ne rugăm la o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, în cadrul căreia am săvârșit și Taina Hirotoniei în treapta preoției a părintelui Bogdan Gabriel Boicu, slujitor de aproape trei ani la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș în treapta diaconiei. Așadar, astăzi în fața dumneavoastră, părintele Bogdan Gabriel a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Rusca din cadrul Protopopiatului Caransebeș. Totodată, părintele Bogdan, la sfârșitul slujbei, a fost hirotesit duhovnic pe seama acestei parohii. A primit din partea noastră și din partea părintelui protopop, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia acestei biserici, care trebuie să fie și cheia sufletelor dumneavoastră. Cu alte cuvinte, părintele Bogdan Boicu a fost și instalat în această parohie de frunte a Banatului Montan”.

Părintele protopop Liviu Drăgan a mărturisit: „Bucuria duhovnicească a fost deplină astăzi în această parohie prin prezența Întâistătărorului eparhiei noastre, a Preasfințitului Lucian, care a oficiat Sfânta Liturghie, a binecuvântat credincioșii, a transmis un cuvânt înălțător și a adus acestora însuflețire pentru a dori tot mai mult Împărăția lui Dumnezeu, care se câștigă prin apropierea față de Biserică, prin stăruința în fapte bune și prin dragostea față de aproapele nostru potrivit measajului pericopei evanghelice de astăzi”.

La Timișoara, în Catedrala mitropolitană, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. Marius Covaci, preot slujitor la Catedrala mitropolitană, care a tâlcuit textul evangheliei zilei privind iubirea vrăjmașilor. Părintele a arătat că Vechiul Testament vorbește despre porunca de a nu face rău aproapelui nostru, pe când Legea Nouă adusă de Mântuitorul Hristos vine să arate sensul adevărat al acestei griji și iubiri pe care o datorăm aproapelui nostru, chip al lui Dumnezeu. „Observăm din viața de zi cu zi că avem o mie de motive să nu-i iubim pe semenii noștri cu care intrăm în contact, însă există un singur motiv pentru care să-i iubim. Un raport covârșitor, dar pentru Hristos merită să facem tot efortul, de a avea dragoste pentru aproapele nostru, căci prin el ne vine mântuirea. Și dacă cineva ne face vreun rău, noi să-i răspundem răului cu bine, și așa vom împlini legea Domnului. O lege duhovnicească în care aproapele este poarta spre cunoașterea lui Dumnezeu”, a precizat părintele Marius Covaci. După predică, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei mitropolitane condus de pr. Dan Dragomir.

Comentarii Facebook


Știri recente