Vizite canonice și pastorale în Duminica a II-a din Postul Mare în Mitropolia Banatului

În Duminica a II-a din post, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a desfășurat o vizită pastorală în Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită canonică în Parohia Ruginosu din Protopopiatul Caransebeș, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara-Ronaț, Protopopiatul Timișoara I, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica a II-a din post, credincioșii din Parohia Cuvin, Protopopiatul Lipova, împreună cu preotul paroh Petru Jula au avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. În cuvântul de învățătură, sub titlul „Solidaritate omenească și comuniune dumnezeiască”, chiriarhul a arătat legătura dintre citirile biblice ale zilei (Evrei 1; 2 și 7; 8, Marcu 2; Ioan 10), pe de o parte, și a acestora cu însemnătatea celei de a doua Duminici a Postului Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, pe de alta, a-dică între unitatea ființei umane, trup și suflet, cu tinderea spre desăvârșire, cu ajutorul darului divin. A subliniat, de asemenea, că din jertfa Crucii Arhiereului veacurilor, credinciosul se împărtășește prin credință și fapte bune, Sfântul Constantin cel Mare și cel pomenit acum pilduind grăitor aceasta prin propria lor viață. Tot în Parohia Cuvin, în după-amiaza zilei, în pre-zența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Timotei, s-a întrunit Cercul preoțesc pastoral-misionar Șiria. După săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de obște, în prezența preoților participanți, preotul paroh a susținut referatul cu tema „Edictul de la Mediolan. Urmările sale pe plan religios, politic și social”. Au fost analizate și aspecte privind atitudinea preotului față de practicile oculte. Preotul Iulian Botezatu, de la Parohia Șiria, coordonatorul cercului, a adresat în final un cuvânt de mulțumire Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru participare.

Vizită canonică în Parohia Ruginosu

În Duminica a II-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită canonică în Parohia Ruginosu din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat: „Ne-ați primit cu mare bucurie și vedem aici într-adevăr o parohie care a dat roade bogate, o parohie mică, cu oameni harnici, gospodari, credincioși, rugători și darnici. Vedem aici o parohie care încearcă din răsputeri să păstreze tradițiile creștinești și românești, iată în biserică tinerii și copiii sunt prezenți în costume naționale. Ne bucurăm că această biserică a fost ridicată de o mână de oameni și târnosită în anul 2004, în data de 12 septembrie, după șase ani, la aceeași dată s-a târnosit Catedrala episcopală din Caransebeș. Această biserică târnosită de Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu împlinește în acest an nouă ani de la târnosire. Este o biserică relativ nouă, dar remarcăm că după nouă ani de la târnosirea acestei biserici, acest sfânt lăcaș își păstrează curăția exterioară și interioară, fiind o biserică foarte curată și îngrijită. Este o biserică pe care dumneavoastră nu numai ați ridicat-o și ați făcut posibilă târnosirea, ci ați păstrat sfințenia și curăția pe care a avut-o în ziua târnosirii”.

La Sfânta Liturghie a participat un număr însemnat de credincioși, printre care autorități locale. Pentru frumoasa activitate pastoral-misionară, dar și gospodărească, părintele paroh Nicolae Ileana a primit rangul de iconom, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii acte de cinstire.

Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ruginosu a fost construită în anul 1999 pe locul uneia de lemn, înălțată în anul 1864. Biserica fost târnosită în anul 2004 de IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului.

Slujire arhierească în Parohia Timișoara-Ronaț

În Duminica a II-a din post, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara-Ronaț, Protopopiatul Timișoara I. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Din sobor au făcut parte pr. Ciprian Pitic, parohul bisericii, pr. Nicolae Mircia, diac. Marius Mircia și diac. Marian Pîrvu. Au participat un număr mare de credincioși, care la momentul potrivit din Sfânta Liturghie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfinția Sa a transmis din partea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea și purtarea sa de grijă pentru toți slujitorii și credincioșii parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion- Alexandru Ardereanu.

Comentarii Facebook


Știri recente