Vizită pastorală la Mănăstirea Sadova din județul Dolj

Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie, duminică, 3 martie 2013, în mijlocul obștii de maici de la Mănăstirea Sadova, în județul Dolj, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Ctitoria domnitorului Matei Basarab de la Sadova, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a primit vizita IPS Mitropolit Irineu. În această vizită, IPS Irineu a fost însoțit de pr. Grigorie Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei și protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud. Sfânta Liturghie a fost oficiată în bolnița mănăstirii, ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu (1693) și închinată praznicului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

„Lucrurile cele duhovnicești se risipesc atunci când le cheltuim fără rost”

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus în inimile credincioșilor prezenți cuvânt de învățătură, tâlcuind pericopa duminicală despre Pilda fiului risipitor. În acest context, IPS Irineu a vorbit despre pocăință, ca întoarcere a omului păcătos în slava și bunătățile Părintelui Ceresc, prin mărturisirea sinceră a păcatelor sale.

„Din Sfânta Evanghelie de astăzi înțelegem că Mântuitorul Iisus Hristos ne învață să nu risipim darurile Părintelui Său. Suntem în casa lui Dumnezeu pentru că am fost creați de El și am primit fiecare în parte daruri și lucruri deosebite, înțelepciune, sănătate, izbăvire și răscumpărare din robia păcatului și a morții prin sângele Celui ce ne-a chemat la ospățul duhovnicesc al Împărăției cerurilor. Este adevărat că noi luăm aceste daruri și, de multe ori, le folosim spre a noastră pierzare. Dumnezeu ne învrednicește ca să fim în lumea aceasta, înaintea oamenilor, în cinste, dar noi folosim aceste lucruri spre osânda noastră și, în mod necuviincios și păcătos, le cheltuim în deșertăciune și le pierdem cu totul. Astfel de păcate și de risipire se petrec departe de casa părintească, departe de Tatăl cel Ceresc. Acest lucru ne arată că atunci când păcătuim suntem departe de Dumnezeu, într-un loc îndepărtat, unde stăpânesc păcatul și moartea. Așa este și fiul cel risipitor din Evanghelie care, atunci când primește parte din averea sa, pleacă departe de casa tatălui său, cheltuindu-și întreaga moștenire alături de oamenii cei păcătoși. Înțelegem de aici că lucrurile cele duhovnicești se risipesc atunci când le cheltuim fără rost, fără minte și spre satisfacerea poftelor trupești. În asemenea viață, oamenii sunt departe de Dumnezeu și nu au niciodată mulțumire sufletească”, a conchis IPS Mitropolit Irineu.

Situată în extremitatea sudică a județului Dolj, în direcția Bechet, cinstita mănăstire, pe vremuri punct strategic de apărare, a adunat în decursul timpului o istorie bogată, plină de fapte mărețe, și mai ales duhovnicești. Aici și-a înscris numele și Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu, ctitorind biserica-bolniță spre îngrijirea și vindecarea celor care sufereau de maladii contagioase.

Comentarii Facebook


Știri recente