Vizită pastorală în Parohia Scăiuș

În Duminica a V-a din Postul Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a efectuat o vizită pastorală în Parohia Scăiuș din Protopopiatul Reșița, informează episcopiacaransebesului.ro

Cu acest prilej Chiriarhul a sfințit icoanele nou zugrăvite de pe iconostas după care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr însemnat de credincioși.

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului în cuvântul de învățătură a subliniat: „Chiar dacă am mai slujit în această parohie atât Sfânta Liturghie cât și slujba vecerniei, se cuvenea ca înainte de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos să revenim în această mică parohie dar harnică și rugătoare și să sfințim în duminica a V-a din Postul Mare icoanele care împodobesc catapeteasma bisericii și împreună în biserică cu pace Domnului să ne rugăm, binecuvântând Împărăția Tatălui și a Fiului și Sfântului Duh, slujind Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului și din cuvântul Mântuitorului care are putere multă. De asemenea ne bucurăm foarte mult că în duminica a III-a din Postul Mare am poposit tot în comuna Fârliug la Parohia Dezești și am sfințit troița așezată la șoseaua principală care leagă Lugojul de Soceni, respectiv Reșița și Caransebeș, aici la drumul spre Parohia Scăiuș, nu cea mai mică din parohiile Episcopiei Caransebeșului, ci o parohie într-adevăr harnică, dinamică și activă, o parohie cu un preot devotat Bisericii și cu oameni credincioși și atașați Bisericii strămoșești”.

În localitate a existat o bisericuță de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1726. Biserica actuală, cu același hram, a fost ridicată în 1936, păstrându-se de la vechea biserică un clopot. În anul 1892 biserica a fost pictată de către Constantin Savin. Biserica parohială a fost târnosită la data de 12 septembrie 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Parohia Scăiuș este misionară, numără 70 de familii cu 203 credincioși și este păstorită din anul 2008 de către părintele Cristian Guran.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…