Vizită pastorală în Parohia Rusca

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rusca, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, după cum ne-au mărturisit Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

În cuvântul adresat credincioșilor, ierarhul bănățean a precizat: „Am venit cu mare bucurie în mijlocul dumneavostră pentru că în Parohia Rusca nu am săvârșit niciodată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Îmi aduc aminte că în anul 2006 am fost aici, alături de Preasfințitul Gurie, în Postul Mare și am săvârșit slujba Vecerniei cu Litie. Iată astăzi, Dumnezeu ne-a chemat și Dumnezeu a rânduit ca împreună să ne rugăm la o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, în cadrul căreia am săvârșit și taina hirotoniei în treapta preoției a părintelui Boicu Bogdan Gabriel, slujitor aproape trei ani la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș în treapta diaconiei. Așadar, astăzi în fața dumneavoastră, părintele Bogdan Gabriel a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Rusca din cadrul Protopopiatului Caransebeș. Totodată, părintele Bogdan, la sfârșitul slujbei, a fost hirotesit duhovnic pe seama acestei parohii. A primit din partea noastră și din partea părintelui protopop, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia acestei biserici, care trebuie să fie și cheia sufletelor dumneavoastră. Cu alte cuvinte, părintele Boicu Bogdan a fost și instalat în această parohie de frunte a Banatului Montan”.

De asemenea, părintele protopop Liviu Drăgan a mărturisit: „Bucuria duhovnicească a fost deplină astăzi deplină în această parohie prin prezența Întâistătătorului eparhiei noastre, a Preasfințitului Lucian, care a oficiat Sfânta Liturghie, a binecuvântat credincioșii, a transmis un cuvânt înălțător și a adus acestora însuflețire pentru a dori tot mai mult Împărăția lui Dumnezeu, care se câștigă prin apropierea față de Biserică, prin stăruința în fapte bune și prin dragostea față de aproapele nostru potrivit measajului pericopei evanghelice de astăzi”.

Biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost construită între anii 1842-1845 în stil baroc provincial. Pictura inițială a fost realizată de Nicolae Popovici din Caransebeș, înlocuită cu pictura lui Ioan Băleanu din anul 1946, iar în 1996 a fost pictată din nou de Ioan Cosma din Timișoara.

La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși din localitate și împrejurimi. La final, noul hirotonit, părintele Boicu Bogdan Gabriel, a primit din partea chiriarhului ediții noi a Liturghierului și Molitfelnicului, cărți de slujbă care îi vor folosi în misiunea preoțească, precum și Sfânta Scriptură. Toți credincioșii prezenți au primit din partea Preasfințitului Lucian anaforă și iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente