Vizită arhierească la Școala de cântăreți din Reghin

Arhiepiscopia Alba Iulia organizează în Protopopiatul Reghin cursuri de cântăreți bisericești pentru cântăreți de strană din județul Mureș, dar și pentru cei care doresc să activeze în acest domeniu. Cursul se desfășoară pe durata a șase luni, începând cu 9 februarie. În acest timp, celor 33 de participanți li se predau elemente de catehism, muzică bisericească, tipic și liturgică, așa cum a declarat pentru Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, arhid. prof. Pop Cornel, coordonatorul cursului. La final, cursanții vor susține un examen și vor primi o diplomă care să certifice cunoștințele acumulate.

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Reghin. Cu această ocazie, la finalul Sfintei Liturghii, săvârșită la biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Reghin, ierarhul le-a adresat un cuvânt de învățătură și participanților la Școala de cântăreți bisericești, oferindu-le mai multe povețe și sfaturi legate de slujirea la strană, conduită, ținută și ascultarea de preotul paroh.

Cursurile pentru formarea cântăreților bisericești au o mare importanță, deoarece aceștia sunt, potrivit canoanelor, membri ai clerului inferior, situați pe prima treaptă a ierarhiei bisericești. În practică, însă, acest lucru este din ce în ce mai rar întâlnit. Cu toate acestea, misiunea lor – de a cânta frumos și de a susține, prin cântec și prin conduita personală, o atmosferă frumoasă, un duh de rugăciune și o legătură între credincioși și Dumnezeu – este remarcabilă, deoarece desfășoară o activitate liturgică, o lucrare sfântă. Deși misiunea lor pare simplă, cântăreții bisericești încearcă să participe deplin, trup și suflet, la slujbele bisericii și, prin trăirea și calitățile lor vocale, să transmită mesajul mântuirii și să îi ajute pe oameni să comunice cu Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente
Communique

Precizări privind hotărârea Sfântului Sinod referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât în…