Vizita arhierească în Marea Britanie

Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, se află într-o vizită pastorală de șase zile în Marea Britanie, în perioada 5-10 iunie. Vizita a început în Scoția, cu o serie de întâlniri cu Dr. Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei în Marea Britanie, Dr. Mihai Delcea, Consulul român din Edinburgh, autorități locale din Edinburgh și Oban, precum și cu preoții slujitori din Scoția. În zilele petrecute în Scoția, Înaltpreasfinția Sa a vizitat locul pe care va fi construită viitoarea biserică ortodoxă română din Edinburgh, precum și Insula Mull, unde va fi construită Mănăstirea Sf. Cuthbert și Ninian, prima mănăstire ortodoxă română din Marea Britanie.

Astfel, miercuri, 5 iunie 2013, au avut loc mai multe întâlniri cu autoritățile orașului Edinburgh, precum Dna Fiona Hyslop, Ministrul pentru Cultură și Relații Internaționale, și Dna. Sue Bruce, Președinta Consiliului Local din Edinburgh. Temele principale ale discuțiilor au fost sărbătorirea a 1700 de ani de la Edictul de la Milan al Sfântului Constantin cel Mare, precum și aniversarea a 1450 de ani de la sosirea Sfântului Columba în Scoția. Tot miercuri, Înaltpreasfinția Sa s-a întâlnit cu liderii Bisericii Scoțiene și a vizitat terenul care a fost donat de către autoritățile Edinburgh pentru construirea unei biserici ortodoxe și a unui centru cultural român.

În cursul zilei de joi, Înaltpreasfinția Sa a vizitat locul pe care se va construi mănăstirea din Insula Mull. Locașul, închinat Sf Cuthbert și Ninian, va fi prima mănăstire ortodoxă română în Marea Britanie. Impreună cu Înaltpreasfinția Sa s-au aflat Părintele Protopop Petre-Silviu Pufulete, părintele Marcel Oprișan, preot paroh în Glasgow și coordonator al proiectului de construcție a bisericii din Edinburgh, precum și părintele protosinghel Serafim Aldea, responsabil cu proiectul de construcție a mănăstirii din Insula Mull.

După vizita în Scoția, Inaltpreasfinția Sa va participa la Congresul Nepsis din Marea Britanie 2013, care va avea loc la Birmingham, 8 – 9 iunie. Congresul este organizat de părintele Mihai Novacovschi și parohia ‘Sfantul Andrei’ și îl va avea ca invitat principal pe scriitorul Klaus Kenneth, care va vorbi tinerilor despre ‘Un tulburător jurnal al convertirii la Ortodoxie: două milioane de kilometri în căutarea Adevărului’. Duminică, Inaltpreasfințiul Iosif va sluji Sfânta Liturghie în biserica parohiei din Birmingham.

Comentarii Facebook


Știri recente