Vinerea Mare la Catedrala episcopală din Tulcea

În data de 3 mai 2013 seara Preasfințitul Părinte Visarion Episcopul Tulcii înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și mulțime de credincioși a săvârșit Denia Prohodului Domnului în Catedrala episcopală din Tulcea, după cum ne-a transmis Alexandru Chituță.

Preoții și credincioșii au cântat Prohodul Domnului, apoi cu lumânări în mână au înconjurat Catedrala cu Sfântul Epitaf.

„Ziua Vinerii Patimilor, deși este o zi tristă a Bisericii, totuși este o zi dătătoare de nădejde neclintită, de încredere în viață și mai ales de biruință asupra morții. Vinerea Mare este poarta de intrare în Marea zi a Învierii, este scara ce ne urcă de la cele pământești la cele cerești și ne deschid amândouă zorile Împărăției bucuriei și a păcii. Primăvară dulce… fi cu adevărat o primăvară a renașterii sufletelor noastre și a poporului nostru românesc†Ÿ, a spus Preasfinția Sa.

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Comentarii Facebook


Știri recente