VIDEO | „Credincioșii au capacitatea să sesizeze mult mai mult decât învățații acestei lumi unde este omul lui Dumnezeu” – IPS Teofan despre canonizarea Sf. Iosif

Cu zece zile înainte de proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, IPS Teofan a transmis un mesaj video prin care evidențiază „De ce a fost canonizat Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. Părintele Mitropolit a subliniat faptul că cel mai mare argument îl reprezintă evlavia credincioșilor față de sfânt:

„Credincioșii au capacitatea să sesizeze mult mai mult decât învățații acestei lumi unde este omul lui Dumnezeu și unde nu este. Necunoscându-l personal, despărțiți de el de un veac, credincioșii simt că pot să spună un cuvânt Sfântului Iosif cu încredințarea că este luat de el și dus în fața Sfintei Treimi”.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat râvna deosebită pe care o arată credincioșii din Eparhie care se îndreaptă în număr mare spre mormântul din apropierea Catedralei din Iași.

„Evlavia lor, îngenuncherile lor la mormânt, numărul mare de candele și lumânări aprinse, rugăciunile pe care le fac către Dumnezeu în fața mormântului, arată că ei simt că acolo, în mormânt, se găsește cineva cu totul aparte”.

Ierarhul a insistat asupra faptului că fostul Mitropolit al Moldovei a fost trecut în rândul sfinților datorită calităților duhovnicești aparte:

„A fost om de cultură, ctitor de catedrală, implicat adânc în evenimentele din Moldova și din țară la sfârșitul veacului 19 și începutul veacului 20, dar nu pentru aceste motive s-a făcut propunere de canonizare. Bunătatea sufletului său, milostenia mâinilor sale, iubirea și căldura inimii sale au arătat un om de o ținută aparte, un chip care puțin câte puțin s-a arătat contemporanilor și după plecarea sa dintre pământeni, ca un chip, bărbat în Hristos, aureolat cu nimbul sfințeniei”.

IPS Teofan și-a exprimat bucuria de a avea un sfânt atât de aproape, un exemplu de urmat:

„Se cuvine să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că a binecuvântat să odrăslească pe pământul Moldovei o floare atât de frumoasă arătată în chipul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”.

Proclamarea canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv și a Sf. Gheorghe Pelerinul va avea loc duminică 25 martie 2018. Cei doi sfinți contemporani au fost canonizați de Sfântul Sinod în 5 octombrie 2017.

Sfinţii au următoarele date de prăznuire: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei în 26 ianuarie, iar Sf. Gheorghe Pelerinul în 17 august.

Foto & video credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente