Vicepreşedintele Academiei Române despre Marea Unire: A fost consecinţa firească a luptei românilor pentru unitate

Acad. Victor Voicu a afirmat în cadrul conferinţei de presă organizate miercuri, 5 septembrie 2018, la sediul Academiei că „Marea Unire nu a fost un capriciu al istoriei, al unor întâmplări conjuncturale ori un dar al marilor puteri, ci consecinţa firească şi inevitabilă a luptei seculare a românilor pentru unitate naţională”.

Afirmaţiile au fost făcute în contextul anunţării conferinţei din 18 septembrie organizată de Academia Română în anul Centenarului, eveniment dedicat Marii Uniri.

Intitulată „România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României”, conferinţa va reuni opt mari istorici şi oameni de cultură din Europa şi Statele Unite ale Americii.

După ce Acad. Victor Voicu a anunţat programul evenimentului din 18 septembrie a luat cuvântul Ligia Deca, consilier de stat – Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Ligia Deca a precizat că o mai bună cunoaştere a istoriei înseamnă un punct de plecare pentru un viitor mai bun.

„Domnul preşedinte acordă o importanţă deosebită activităţilor Academiei Române în cadrul anului Centenarului. Acest an trebuie să fie un catalizator pentru relansarea multor proiecte nefinalizate sau amânate, dar şi pentru a încerca reducerea decalajelor faţă de unde ne aflăm şi unde năzuim să fim în viitor”, a spus Ligia Deca.

În acest context, consilier de stat a oferit acad. Victor Voicu, iniţiatorul conferinţei internaţionale de la Ateneul Român, diploma de înalt patronaj al preşedintelui României, informează Ziarul Lumina.

În cadrul conferinţei de presă au vorbit şi Acad. Alexandru Surdu, preșe­dintele Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, precum şi profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion. I. C. Brătianu”.

Conferinţa din 18 septembrie, cu începere de la  09:30, este organizată de Academia Română în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Accesul în sală se face numai pe bază de invitație, între orele 8:30 și 9:15.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente