Vicariatul Ortodox Ucrainean: PS Varlaam Ploieşteanul a sfinţit biserica Ruscova din Maramureş

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a sfinţit duminică biserica mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul – Ruscova” din judeţul Maramureş, în urma lucrărilor executate.

Biserica mănăstirii a fost construită pe terenul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Ruscova, între anii 1992-1997, prin contribuția creștinilor din cadrul parohiei.

Între anii 1998-2008 au continuat lucrările la instalațiile electrice, termice și canalizare, finisaje exterioare, care includ mozaicuri, pregătirea pereților interiori pentru pictură în frescă, dotarea cu mobilier și iconostas sculptate în lemn de stejar, îmbrăcarea coloanelor interioare și exterioare în marmură și pardosirea cu marmură.

Începând cu anul 2012 a fost finalizat proiectul pentru zidirea ansamblului mănăstiresc care cuprinde: corp de chilii, paraclis și trapeză.

În anul 2014 lucrările au fost preluate de Preacuviosul Ignatie Bocicorec, odată cu numirea acestuia în ascultarea de stareț, sub coordonarea căruia lucrările au fost încheiate şi mănăstirea pregătită pentru sfinţire.

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Preot Sorin Argintariu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente