Viața Sfântului Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gândirii. Sfântul Andrei Criteanul este menționat în izvoarele istorice începând cu secolul al IX-lea. S-a născut în Damasc în jurul anului 600.

„El se naște în Damasc din părinți creștini, prin urmare vine dintr-o tradiție orientală semită și această tradiție este o tradiție lirică. Ea s-a remarcat de-a lungul istoriei începând cu Sfântul Efrem Sirul și cu Sfântul Isaac și cu alți mari teologi ai Bisericii în mod special prin imnografie, prin faptul că teologia și slava lui Dumnezeu este cântată”, a spus pentru TRINITAS TV Pr. Conf. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În timpul cât a stat la Constantinopol, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, slujind pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Cretei. A trecut la Domnul în jurul anului 740.

Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este considerat a fi cel dintâi autor de canoane liturgice. Cel mai cunoscut dintre acestea este Canonul cel Mare.

Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei este pomenit de Biserica Ortodoxă pe 4 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente