Veșmântul sfințirii pentru două biserici moldave

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen a resfințit duminică, 29 septembrie 2013, lăcașul de închinăciune din parohia Grănicești 2. Tot duminică, PS Calinic Botoșăneanul a binecuvântat lucrările realizate în ultimii ani la biserica parohiei Mărgineni 1, Protopopiatul Piatra Neamț.

Biserica parohiei Grănicești 2, Protopopiatul Rădăuți, județul Suceava, a fost resfințită duminică, 29 septembrie 2013, de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie lângă sfântul lăcaș ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. La acest eveniment au asistat, pe lângă sute de credincioși, autoritățile locale și fiii satului veniți de departe. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit despre ceea ce înseamnă ca omul să se lase purtat în voia lui Dumnezeu. „Trebuie să ne încredem în Dumnezeu și să-i iubim pe vrăjmașii noștri. Noi, oamenii, prin încălcarea poruncilor, putem fi dușmanii lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Dumnezeu, care nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, ne rabdă și așteaptă întoarcerea noastră. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că Dumnezeu este câteodată asemenea unui părinte care are un copil neascultător. Dumnezeu ne cheamă la mântuire în fiecare ceas, după cum spune psalmistul David. Dacă nu putem să-l iertăm pe vrăjmașul nostru, trebuie să-l pomenim în rugăciune. Aceasta nu ca să cerem răzbunare, ci pentru ca Dumnezeu să-l întoarcă de la calea cea rea spre calea cea bună. Noi, dacă voim ca oamenii să ne ierte, trebuie și noi să-i iertăm și să-i iubim. Prima faptă de iertare asupra vrăjmașului este aceea de a te ruga pentru el”, a explicat IPS Pimen. Pentru osteneala depusă, pr. paroh Mihai Apetroae a primit distincția de iconom stavrofor. „Prezența Înaltpreasfințitului Pimen în parohia noastră a fost o bucurie și o binecuvântare. Arhipăstorul nostru ne-a împărtășit din cuvântul Înaltpreasfinției Sale atât de necesar oamenilor din acest sat”, a mărturisit pr. paroh Mihai Apetroae.

Bucurie și împlinire în parohia Mărgineni 1

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit duminică, 29 septembrie 2013, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Mărgineni 1, Protopopiatul Piatra Neamț. Sfințirea a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinția Sa, înconjurat de soborul preoților și diaconilor. Lăcașul de închinăciune din Mărgineni, construit la sfârșitul sec. al XVII-lea, a fost supus unor lucrări de reconsolidare. În anul 1927, cu ajutorul proprietarilor moșiei Mărgineni și al enoriașilor parohiei, s-au reparat zidurile și s-a pictat în ulei biserica, în stil renascentist. A fost sfințită de către arhiereul Grigorie Botoșăneanul pe 17 octombrie 1926, în timpul mitropolitului Pimen al Moldovei și Sucevei. În anul 1964, în timpul păstoririi parohiei de către preotul Pavel Dumitriu, s-a consolidat pardoseala, iar pictura bisericii a fost refăcută de către pictorul Ioan Irimescu. Tot atunci s-a reparat clopotnița și s-au amenajat împrejurimile bisericii. În anul 1984 s-a spălat pictura, s-a pardosit cu marmură întreaga biserică, s-a împrejmuit partea din față a curții bisericii cu un gard din piatră de râu și plasă de fier și s-a construit, în partea de răsărit a bisericii, o frumoasă casă de prăznuire, cu mai multe dependințe. În anul 2006 au fost efectuate primele demersuri pentru adaptarea vechii construcții neoclasice la vechiul stil moldovenesc. Încercarea arhitecților a prins viață începând cu anul 2007, cuprinzând toate părțile componente ale acestui vechi lăcaș, începând cu turnul și clopotnița și terminând cu absidele naosului și ale altarului. „Apreciind această dăruire, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu toată dragostea și prețuirea, a aprobat sfințirea acestei biserici. Uniți în rugăciune, mulțumim lui Dumnezeu pentru toți cei care au ajutat la edificarea și reconstrucția acestui sfânt lăcaș, în cinstea Maicii Domnului, pe care o rugăm să ne mijlocească harurile prin care, aici, cât mai multe suflete să găsească cele necesare mântuirii. M-au ajutat foarte mult enoriașii, dar în special domnul Petrică Cucoară, care ne-a donat întreaga cantitate de tablă de cupru necesară pentru învelirea sfântului lăcaș. La aceste realizări au contribuit și multe familii din Piatra Neamț, care sunt copiii acestor oameni minunați de la Mărgineni. Momentul resfințirii a fost o bucurie mare și o împlinire a celor aproape 30 de ani de păstorire aici, la parohia Mărgineni”, a spus pr. paroh Gheorghe Ciocănel.

Comentarii Facebook


Știri recente