Veșmântul Cuviosului Dimitrie cel Nou

Credincioșii care vin la Catedrala patriarhală pentru a se închina la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au putut observa că veșmântul Ocrotitorului Bucureștilor nu este întotdeauna același. Acesta este schimbat de mai multe ori pe an.

„De câteva ori pe an, în preajma unor sărbători importante așa cum este Învierea Domnului sau Nașterea Mântuitorului, înaintea începerii Postului Păresimilor, a Postului Sfintelor Paști, înaintea Postului Crăciunului și cu alte câteva ocazii legate de marile sărbători și mai ales de pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, veșmântul care acoperă cinstitele sale moaște este schimbat. Aceste veșminte se schimbă de către personalul Catedralei Patriarhale. Un slujitor al Catedralei Patriarhale citește Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în timp ce ceilalți schimbă veșmântul. Este demn de amintit faptul că mâinile Sfântului Cuvios Dimitrie au fost lăsate dincolo de un veșmânt care le acoperă în întregime. Astfel încât toți credincioșii care venerează cinstitele sale moaște pot săruta unul dintre degetele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În cazul altor sfinți din Biserica Ortodoxă Română sau chiar din alte locuri cunoscute ale Ortodoxiei nu se pot atinge direct moaștele sfântului respectiv”, a mărturisit Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

S-a încetățenit obiceiul ca veșmintele să fie donate de credincioși, ca dar adus pentru multele binefaceri primite de la Cuviosul Dimitrie cel Nou, informează TRINITAS TV.

Moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au fost așezate în Catedrala patriarhală la 13 iulie 1774. Cuviosul a fost proclamat ocrotitorul spiritual al Catedralei și al orașului București de Mitropolitul Filaret al II-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente