Vernisajul Expoziției Monahism și Artă, la Arhiepiscopia Râmnicului

În Sala de festivități a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, astăzi, 25 septembrie, în cadrul manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, a fost vernisată ediția a XIII-a a Expoziției „Monahism și artă”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost expuse lucrări de artă realizate de către monahi și monahii de la mănăstirile și schiturile din Eparhia Râmnicului.

La eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului. În deschiderea manifestării Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de binecuvântare adresat tuturor participanților la vernisaj și de mulțumire pentru cei ce s-au ostenit cu organizarea acestui eveniment cultural și spiritual. „Este o reală sărbătoare pentru cei care am vizitat astăzi această expoziție, făcută cu multă dragoste, cu multă artă și cu multă străduință. Biserica noastră duce mai departe ceea ce am primit și noi de la strămoșii noștri: dragostea față de Dumnezeu, față de artă și de trecutul nostru, și lăsăm cu bucurie celor care vin după noi o moștenire destul de frumoasă. Am trăit un ceas de aleasă bucurie și de aceea urez tuturor celor care s-au străduit ca să organizeze această expoziție, mai ales celor care au făcut icoanele, lucrările în sculptură și celelalte obiecte care s-au expus astăzi, să le înmulțească Dumnezeu harul și să le dea putere în această îndeletnicire creatoare ca să pună în valoare și pe mai departe credința și tradiția noastră ortodoxă românească, ca să rămână mărturie că Biserica Ortodoxă esteo Biserică vie, dreaptă și lucrătoare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop.

Moderatorul acestei manifestări cultural-religioase a fost doamna Prof. Elena Stoica, Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, care a rostit un cuvânt de deschidere și a prezentat lucrările expuse pe simeză.

În cadrul vernisajului au fost expuse și prezentate lucrări de artă religioasă și populară realizate de către monahi și monahii de la mânăstirile și schiturile din Eparhia Râmnicului: icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură pe pânză, sculptură în lemn, veșminte preoțești și monahale, cruciulițe, metanii, broderie și covoare oltenești.

Referitor la expoziția vernisată Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a evidențiat că: „În lumina sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, astăzi, la așezământul care îi poartă numele, am participat la vernisarea expoziției Monahism și artă, expoziție aflată la a XIII-a ediție. Aceasta se datorează conlucrării dintre Arhiepiscopia Râmnicului, prin mănăstirile ei, și Consiliul Județean Vâlcea, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale vâlcene. Ne bucurăm că doamna directoare Elena Stoica împreună cu maicile starețe și părinții stareți de la mănăstirile Arhiepiscopiei Râmnicului an de an fac posibilă organizarea acestei expoziții pentru că, și prin icoană, prin sculpturi și prin covoarele țesute în atelierele mănăstirilor noastre se dovedește faptul că tradiția este apreciată dar și dinamică, pentru că în fiecare an sunt expuse noi icoane și covoare, noi obiecte care au fost lucrate cu mâna sau în ateliere de către monahiile și monahii din mănăstirile vâlcene.”

Printre participanții la eveniment au mai fost prezenți și părintele Constantin Cîrstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Constantin Olariu, Inspector Catehizare Tineret, doamna Tina Popa, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Prof. drd. Florin Epure, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Vâlcea,autorități locale, personalități ale vieții culturale vâlcene, stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți, monahi și monahii, elevi seminariști și iubitori de artă și spiritualitate ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente