Vechiul Palat Episcopal din Galați renaște

Membrii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au vizitat, sâmbăta aceasta, șantierul vechiului Palat episcopal din Galați. Edificiul, unul dintre cele mai frumoase și importante ale orașului de la Dunăre, se află de ceva timp în renovare și consolidare. Lucrările sunt executate în cadrului Proiectului „CONSOLIDAREA, REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PALATULUI EPISCOPAL – „MUZEUL ISTORIEI, CULTURII ȘI SPIRITUALITĂȚII CREȘTINE DE LA DUNĂREA DE JOS”.

Clădirea, monument istoric de la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a deteriorat în timp, Arhiepiscopia dorind reabilitarea acesteia și redarea ei circuitului cultural și spiritual. Membrii forului eparhial au fost însoțiți de ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. În continuare s-a vizitat și depozitul de icoane și carte veche de la Centrul eparhial.

„Îndătinata ședință de lucru a Consiliului Eparhial își propune a realiza mai întâi o analiză retrospectivă privind slujirea bisericească și mai ales în aspectele ei sociale, aspectele culturale și aspectele privind patrimoniu bisericesc. Ca și perspectivă ședința Consiliului Eparhial de astăzi este consacrată pregătirii noului muzeu al Arhiepiscopiei în fostul palat, acum Muzeul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pregătirea unui șantier pentru sala stărețească domnească la Mănăstirea Măxineni din județul Brăila și aspecte importante care privesc dinamizarea activității educaționale și școlile teologice eparhiale, în școlile de stat și nu în ultimul rând analiza implicațiilor recensământului, programele eparhiale în conformitate cu hotărârile și normativele transmise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la care se adaugă și alte importante aspecte și contribuția în general a credincioșilor la viața bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos”, a spus ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos pentru TRINITAS TV.

Membrii Consiliului Eparhial au luat act de stadiul la care se află lucrările de renovare a vechiului Palat episcopal. În cadrul ședinței forului, care s-a ținut la Centrul eparhial, s-au dezbătut și probleme curente, analizându-se aplicat datele recensământului din 2011 cu referire la teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Conform datelor prezentate la ședința Consiliului Eparhial, s-a remarcat creșterea numărului de asistați în centrele sociale ale Eparhiei prin realizarea de colecte, suma pentru semestrul I al anului 2013 ridicându-se la 2.360.282 lei, distribuită unui număr de 44.050 beneficiari.

Comentarii Facebook


Știri recente