Vecernie | Moaștele Sf. Efrem cel Nou au fost aduse în Catedrala Patriarhală

Sf. Efrem cel Nou

Un fragment din moaștele Sf. Efrem cel Nou a fost adus vineri seara, în ajunul sărbătorii sale, în Catedrala Patriarhală.

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem, serbat în 5 mai, este cunoscut drept grabnic ajutător și vindecător de boli. Moaștele sale au fost descoperite în anul 1950 și sunt păstrate în Mănăstirea din Néa Makri, Grecia.

Fragmentul care poate fi cinstit în aceste zile în Catedrala Patriarhală face parte din tezaurul Paraclisului istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței patriarhale.

Numeroși bucureșteni au participat în Catedrală la slujba Vecerniei Mari cu Litie spre sărbătoarea Sf. Efrem cel Nou și au adus cinstire moaștelor sale.

Slujba Vecerniei

Slujba Vecerniei de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #4mai

Publicată de TRINITAS TV pe 4 Mai 2018

Slujba a fost oficiată de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu slujitorii lăcașului de cult de pe Colina Patriarhiei.

Fragmente din moaștele sfântului serbat sâmbătă se găsesc în mai multe lăcașuri de cult din țară, între care Mănăstirile bucureștene Radu Vodă și Chiajna.

Sf. Efrem cel Nou

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou s-a născut în Grecia în 14 septembrie 1384. În anul 1425 a fost luat prizonier de turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților – Néa Makri, unde viețuia sfântul.

După ce a fost torturat mai multe luni, a trecut la cele veșnice în 5 mai 1426.

Moastele Sf. Efrem cel Nou au fost aduse in Catedrala Patriarhala
Fragment din moaștele Sf. Efrem cel Nou în Catedrala Patriarhală. Foto: ZL

Trecerea sa în rândul Sfinților s-a făcut la data de 2 martie 2011, de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în urma cererii Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu data de prăznuire în ziua de 5 mai.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente