Vasile Bănescu demontează o parte dintre criticile aduse Referendumului

Invitat de PSNews, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor de săptămâna aceasta, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a demontat câteva critici aduse referendumului care va avea loc în perioada 6-7 octombrie 2018.

Vasile Bănescu a subliniat faptul că într-adevăr Referendumul „este pro-familie, dar nu este pentru redefinirea familiei, cum în mod eronat, sistematic, deliberat, manipulatoriu, a apărut ca versiune în spațiul public”.

„Prin acest Referendum nu se urmărește, în niciun fel, vreo schimbare a noțiunii de familie, sau vreo modificare a drepturilor care există astăzi pentru toți cetățenii români”, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că referendumul „are ca finalitate pură explicitarea limpede a conținutului noțiunii de căsătorie”.

„Căsătoria fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. Această instituție venerabilă, perfect validă, fără niciun defect intrinsec, ca să spun așa. Este o instituție care, în jurul României, în spațiul european, a fost și este asaltată din punct de vedere ideologic”, a declarat Vasile Bănescu la Puterea Știrilor.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a precizat că „referendumul a devenit necesar” pentru că „instituția căsătoriei în anumite țări a fost modificată și este accesibilă și persoanelor de același sex”.

El a atras atenţia că „în contextul actual al diversității, al traducerii în cheie ideologică, a așa ziselor drepturi pe care le revendică anumite minorități, a apărut și așa zisul drept la căsătorie” şi a subliniat că „într-o căsătorie intri prin vocație; căsătoria nu reprezintă un drept”.

„Sunt persoane care nu vor să se căsătorească, sunt persoane care au vocația celibatului, dar sunt persoane care doresc să se căsătorească pentru a întemeia o familie, cu perspectiva în cea mai largă majoritate de a avea copii etc”, a mai adăugat acesta.

Fiind întrebat dacă România este pregătită pentru Referendum, Vasile Bănescu spus că este convins că da şi a adus ca argument faptul că această acţiune „a apărut în urma exprimării voinței a peste 3 milioane de oameni”.

De asemenea, Bănescu a precizat că referendumul nu este „orientat împotriva unei minorități, împotriva unui drept al cuiva”.

„Nu există un drept la o căsătorie homosexuală, chiar nu se încalcă niciun drept”, a explicat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române care a adăugat că „cei care protestează împotriva acestui referendum în spațiul mediatic o fac din rațiuni pur ideologice”

Referitor la boicot a spus că „este o probă de lipsă de onestitate”, a conchis acesta.

Secvența video până la momentul 11:32

Demersuri privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de familie au fost făcute de Coaliţia pentru Familie.

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă tuturor celor care împărtășesc valorile familiei tradiționale.

Aceasta are în componență peste 40 de asociații și fundații și reprezintă, informal, inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

La finalul lunii noiembrie a anului 2015, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, din Constituţie, cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni.

Comentarii Facebook


Știri recente