Vasile Bănescu: Biserica nu uneltește să instaureze o morală forțată, ci sprijină libertatea de a alege responsabil

În contextul redeschiderii dezbaterii din societate, Vasile Bănescu a transmis clarificări referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române în ceea ce privește problematica avortului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică „situarea Bisericii și a spiritului creștin față de sacralitatea vieții, libertate personală, alegere responsabilă și moarte. Pentru că despre ele este vorba”.

„Biserica nu uneltește, cum își imaginează unii sărmani distopici, o revoluție morală care să instaureze morala cu forța, orice act autentic și valid moral fiind exclusiv unul care se înfiripă și crește doar în starea de libertate și în urma unei alegeri libere, făcute în cunoștință de cauză”, spune Vasile Bănescu.

Biserica recomandă și ajută, omul alege

Așadar „Biserica NU militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului”, deși militanții pro-avort au tendința totalitară de a impune avortul ca practică morală și unanim acceptată.

Biserica doar „recomandă – în cel mai adecvat mod la realitatea omenească și la Revelația dumnezeiască a Celui care este, printre altele, însăși Viața – încurajarea aducerii pe lume a ființei umane, a persoanei care se zămislește într-o altă persoană, oferind ulterior sprijin multiplu prin instituțiile sale caritabile viitoarei mame, potențial aflată într-o situație fragilă și dificilă”, subliniază Vasile Bănescu.

Situația cel mai adesea vulnerabilă a mamei care face o alegere „inevitabil tragică” precum avortul nu ne poate împiedica să spunem totuși lucrurilor pe nume, mai transmite Vasile Bănescu. Adevărul mărturisit de Biserică este acela că avortul este pruncucidere.

Iar „a manifesta reverență față de orice formă de viață, a încuraja aducerea la viață și nu omuciderea / pruncuciderea, ține de esența moralei religioase cu rădăcini cerești, dar și de cea a bioeticii seculare oneste”, spune Vasile Bănescu.

„Argumentul pro-choice legat de libertatea de a dispune conform propriei voințe de propriul trup (valid până la un punct și doar în registre care nu-l afectează pe un altul) se lovește dureros de realitatea că în acel trup crește un alt trup, perfect distinct, al unei alte persoane, asupra vieții căreia nimeni altcineva nu are dreptul moral să decidă, doar pentru că aceasta nu se poate apăra singură”, explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Totodată, Vasile Bănescu recunoaște că problematica este extrem de complexă și include și excepțiile dramatice, în care viața mamei are prioritate.

Datoria de a mărturisi adevărul

„Dar problema în sine rămâne aceea a distincției limpezi – operate cu claritate, onestitate și responsabilitate morale – între încurajarea militantă a suprimării vieții unei persoane, fie și in nuce („incipientă” – n.ed.), și încurajarea respectării primului drept al ființei umane: dreptul de a te naște.”

„Biserica nu susține așadar interzicerea totalitară a avortului, care rămâne o opțiune inevitabil tragică pentru mamă, ci doar încurajează firesc respectarea acestui drept fundamental care alimentează mergerea omenirii mai departe (adică dreptul la viață – n.ed.)”, continuă Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai subliniază ramificațiile extrem de complexe ale acestei problematici, care trimit și la asumarea relațiilor de iubire și a responsabilității în viața intimă.

„Biserica nu poate fi niciodată anti-natalistă, ci doar pro-viață, ea nu poate împărtăși ideea absurdă a «neajunsului de a te fi născut», ci doar sprijini libertatea de a opta moral și de a alege responsabil asumarea urmărilor unui act care angajează nu doar trupurile, ci și sufletele.”

„Biserica are datoria deplină de a promova responsabilitatea morală, respectarea vieții, a dreptului fundamental de a trăi, precum și «cultura vieții»”, mai transmite Vasile Bănescu.

Iar aceasta implică și datoria de a mărturisi adevărul, respectiv „de a denunța monstruoasa «cultură a morții» care promovează sofistic avortul ca pe ceva subînțeles firesc și dezirabil”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai amintește că persoana umană, în orice stadiu de dezvoltare, este „dotată cu identitate și demnitate” și că civilizația euro-atlantică este construită pe codul moral al Decalogului, nu pe noile ideologii.

„E onest să ne amintim și că toți cei care ne-am născut și perorăm azi despre avort, fie pro-choice, fie pro-life, am fost cândva, fără excepție, în stare embrionară. Era oare cumva mai bine pentru noi, părinții noștri sau pentru cei pentru care contăm să nu ne fi născut?” se întreabă retoric Vasile Bănescu.

Mântuirea, răul și taina libertății

În finalul mesajul său, Vasile Bănescu reamintește că Biserica a propovăduit mereu libertatea responsabilă, pentru că Dumnezeul creștinilor nu a impus nimănui nimic, esența creștinismului fiind alegerea liberă a binelui.

Dar libertatea fără responsabilitate nu este libertate autentică. „O societate în care mentalitatea dominantă ajunge să presupună, total greșit, că trebuie să avem doar un maximum de drepturi și nicio responsabilitate este opusul jalnic  al societății democratice ideale, în care ar trebui să avem un maximum de libertăți și de responsabilități”, afirmă Vasile Bănescu.

„Biserica are, așadar, nu dreptul de a interzice ceva, ci doar pe acela de a converti atenția și voința oamenilor spre Viață și valorile inestimabile ale acesteia. Mai are, de asemenea, datoria de a mărturisi și arăta în mod credibil și persuasiv că marea taină a existenței răului poate fi deslușită și măcar parțial înțeleasă doar din perspectiva existenței libertății.”

„Ne salvăm sau ne pierdem exclusiv ca ființe libere în intervalul creat mereu între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul liber al omului”, încheie Vasile Bănescu

Context

Mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române vine în contextul în care, în 24 iunie 2022, Curtea Supremă SUA a oferit clarificări referitoare la reglementarea avortului în SUA, afirmând că statele americane pot legifera cum doresc chestiunea avortului.

„A venit timpul să luăm în considerare Constituția și să lăsăm chestiunea avortului la decizia reprezentanților aleși de popor”, scrie în opinia majoritară transmisă de șase din cei nouă judecători ai Curții Supreme SUA. Imediat, o mare parte a presei și activiștii pro-avort au transmis în mod fals că a fost interzis avortul în SUA.

Drept răspuns, în Parlamentul European a adoptat, în 7 iulie, o rezoluție care „propune includerea dreptului la avort (sic!) în Carta Drepturilor Fundamentale a UE”. Formularea este problematică, deoarece în SUA nu s-a interzis avortul, iar în plus niciun document internațional nu stipulează un „drept la avort”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente