Valul de căldură este mai puternic în sud: Cod roșu de caniculă în Capitală, Oltenia și Muntenia

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări Cod roșu de caniculă pentru sâmbătă și duminică în Oltenia și Muntenia – inclusiv la București, informează Agerpres.

Sâmbătă, în județele Dolj, Olt, Teleorman și în sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv.

Duminică, avertizarea Cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat va fi valabilă în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița și în București.

Temperaturile maxime vor fi de 38 – 39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce face ca nopțile cu această temperatură să se încadreze în definiția de nopți tropicale.

În acest context, Arhiepiscopia Râmnicului a anunțat că toate bisericile din eparhie (județul Vâlcea) vor fi deschise pe tot parcursul zilei pentru trecătorii care se simt rău din cauza caniculei. Aceștia se pot adăposti în biserici, unde vor primi apă și, la nevoie, primul ajutor.

Meteorologii precizează că, la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

Cod galben și portocaliu în restul țării

În restul țării sunt valabile avertizări de Cod galben și portocaliu de caniculă. În Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, temperaturile maxime se vor situa vineri între 31 și 34 de grade. Sâmbătă, 22 iunie, cod galben de caniculă.

Valul de căldură se va menține sâmbătă în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade.

Duminică, 23 iunie, valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade.

La București temperatura maximă va fi sâmbătă 36-37 de grade, ir duminică de 38 de grade, iar minimele vor fi de 17-19 grade sâmbătă, respectiv 18-20 de grade duminică.

Indicele temperatură-umezeală va fi în toată țara în jur valorii de 80 de unități.

Click aici pentru câteva sfaturi de protecție în perioada de caniculă.

Foto credit: Agerpres / Silviu Matei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente