Va fi publicat un manual de Apologetică

Studenții teologi vor avea începând cu noul an universitar, un manual de apologetică creștină. Apariția materialului didactic se înscrie în proiectul de reeditare/elaborare a manualelor pentru facultățile de Teologie din Patriarhia Română. Comisia de pregătire a volumului s-a întrunit marțea aceasta la Patriarhie.

„Pregătim acum lansarea unei noi colecții de astfel de lucrări care să fie în primul rând la dispoziția studenților în teologie, dar și celor interesați pe toate disciplinele pentru că din nefericire multe din manualele de teologie folosite de studenții noștri sunt depășite și din inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel se dorește aducerea la zi a acestor lucrări. Pregătim proiectarea primului volum din această colecție, volumul de Apologetică creștină sau de Teologie fundamentală elaborat de un colectiv de specialiști. Astfel, ne-am întrunit coordonatorii acestui proiect Pr. prof. Viorel Ioniță împreună cu Pr. prof. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educațional, Pr. consilier patriarhal Mihai Hau, directorul Editurilor Patriarhiei și domnul conf. Adrian Lemeni, coordonatorul volumului privind Apologetica creștină”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

„Am recurs la colaborarea unor colegi cu care am mai lucrat și este vorba de Pr. Răzvan Ionescu de la Paris, Pr. diacon Sorin Mihalache și de domnul conferențiar Cristinel Ioja de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Am gândit acest manual pe două coordonate. O primă coordonată fundamentală constituie tocmai încercarea de a așeza Apologetica Ortodoxă în duhul tradiției ortodoxe de a asuma și de a valorifica reperele patristice, reperele tradiției eclesiale în cadrul acestei discipline universitare. A doua coordonată se referă tocmai la capacitatea teologiei ortodoxe, valorificând reperele tradiției patristice de a intra în dialog, de a oferi răspunsuri pertinente, rezonabile și consistente la provocările venite din diferite domenii ale cunoașterii și în mod special cele care sunt legate de rezultatele științei recente”, a explicat Conf. Univ. Dr. Adrian Nicolae Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Manualul de apologetică creștină va apărea în două volume.

Disciplina apologetică a fost eliminată din învățământ în timpul regimului comunist.

Noile manuale vor fi publicate la editurile Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente